Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mijnopruimingsdienst

Sinds de aanwezigheid van de geallieerden is in Udenhout een mijn- en munitieopruimingsdienst gevestigd op Huize St.-Vincentius. In het begin waren daarbij Duitsers betrokken om Duitse mijnen op te sporen en onschadelijk te maken. Na het vertrek van de geallieerden werd de mijn- en munitieopruiming een zaak van het Ministerie van Defensie. Op 20 juni 1947 meldt de gemeentesecretaris P. Vermeer aan het Ministerie dat alle mijnen in Udenhout zijn opgeruimd.

In het archief van het Ministerie van Defensie treffen we de volgende documentatie aan: Op 8 februari 1946 meldt de burgemeester dat er zich in de duinen achter de woning van J.C. de Jong, Duin B 28, handgranaten bevinden en mogelijk nog een mijn. De explosieven zijn geruimd op 29 maart. Op 25 mei 1946 meldt de burgemeester 2 mijnen in perceel 22, genaamd "de Brand". Deze mijnen zijn op 2 juli 1946 geruimd. Eveneens op 25 mei meldt de burgemeester 8 mijnen in de bossen gelegen aan de Bossche Baan, genaamd "den Duin". De ruiming werd lange tijd opgehouden door te hoge waterstand daar ter plaatse, en werd pas uitgevoerd op 25 maart 1947. Op 10 augustus 1946 meldt de burgemeester een mijn, die op 25 september wordt geruimd. De mijn lag aan de Gommelsestraat ter hoogte van het café "de Rustende Jager" op een perceel dat eigendom was van J. van den Bijgaart. De aangifte geschiedde door C. Kuipers, Zandkant B 35. Op 13 december 1946 meldt de burgemeester aan de Mijnen- en Munitieopruimingsdienst in totaal 20 projectielen. Op 17 januari 1947 werd begonnen met het ruimen van deze projectielen. Daartoe behoorden in elk geval 2 mijnen en munitie in een sloot bij M.L. Koolen (bekend als Paus Koolen) aan de Rijksweg C.175.