Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Midi Theater

Fragment-straatwand-Midi-en-KotaRadja.jpg

Deze bioscoop aan de Heuvelring, een ontwerp van Sjef Schijvens, werd in 1959 geopend en was eerst eigendom van de familie Van Dun en daarna van A.F. Wolff. Midi organiseerde ook openluchtvoorstellingen, zoals in 1998 op de Heuvel. De initiatiefnemer was bedrijfsleider Marcel Doreleijers, die veertig jaar bij Midi werkte. Door de komst van bioscoopcomplexen op het Pieter Vreedeplein en in Stappegoor moest de laatste eigenaar, het bedrijf Wolff Cinema, in 2008 de deuren sluiten. De bioscoop werd bestemd als een theater voor cabaret en variété, een initiatief van onder andere tv-persoonlijkheid Adje. Een meerderheid van de gemeenteraad was tegen de voorgestelde gemeentelijke miljoenenbijdrage aan de verbouwing ervan. Omdat de verantwoordelijke wethouder Hans Janssen ook in zijn eigen CDA tegenstand kreeg, stapte hij in 2008 op. Het voltallige college volgde hem. Een nieuwe coalitie zette het theaterplan voort. In 2009 werd de zaal geopend. In hetzelfde jaar trad wethouder Hugo Backx af vanwege een ruime kostenoverschrijding van de verbouwing en moest ook burgemeester dr. Ruud Vreeman opstappen omdat hij de overschrijding voor de gemeenteraad had verzwegen. Sinds 2009 fungeert Midi als middenzaal van Theaters Tilburg (Stadsschouwburg).

Na pogingen van diverse partijen om het theater nieuw leven in te blazen en voor andere doeleinden te gebruiken bleek de exploitatie niet sluitend te krijgen. Het gebouw is in september 2018 onder de slopershamer gekomen. Er komt een appartementencomplex voor in de plaats.

Bronnen

lemma op Wikipedia