Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Michielsen, Petrus Franciscus

Pietje Michielsen
Bidprentje 3 kindjes Michielsen.jpg
Pietje Michielsen
Volledige namen Petrus Franciscus
Geboortedatum 16-03-1943
Geboorteplaats Gilze en Rijen (Hulten)
Adres Hulteneindsestraat 1
Woonplaats Hulten
Overlijdensdatum 19-08-1943
Plaats van overlijden Hulten
Bijzonderheden Omgekomen bij een bombardement


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!


Michielsen, Petrus Franciscus (geboren Hulten, 16-03-1943 - gestorven Hulten, 19-08-1943, zoon van Cornelis Petrus Michielsen (1912 - 1978) en Adriana Johanna van Dongen (1907 - 1970).


Achtergrond

Pietje Michielsen werd op 16 maart 1943 in Hulten geboren als zoon van Cornelis Petrus Michielsen (Cees), landbouwer en Adriana Johanna van Dongen (Adriana), huisvrouw. Pietje was het derde kind uit een gezin van zes - twee meisjes en vier jongens. Drie van hen, Pietje, zusje Corrie en broertje Fransje kwamen samen met hun oma Cor van Dongen-van Riel om bij het bombardement van 19 augustus 1943 in Hulten. De ouders verloren op die rampdag hun drie jonge kindjes en hun (schoon)moeder. Corrie was nog maar 3 jaar oud, Fransje 23 maanden en Pietje 5 maanden. Na deze ramp werden er in het gezin nog drie kinderen geboren. Ze kregen dezelfde roepnamen - Corrie, Frans en Piet - en een extra doopnaam: Cornelia Maria Johanna (1944), Franciscus Petrus Cornelis (1946) en Petrus Franciscus Antonius (1949).

Bidprentje kindjes Michielsen

Gebeurtenis

Hoe Pietje, zijn zusje, broertje en oma om het leven kwamen? Het gebeurde rond melktijd. Vader Cees was melken in 't Broek, moeder Adriana was thuis met de kinderen en met opa en oma (haar ouders) die bij hen woonden. Toen het alarm voor een luchtaanval afging, probeerde oma de drie kindjes in veiligheid te brengen door over de akker naar de schuilkelder van buurman Van Dongen te vluchten. Maar op het veld werden ze geraakt en kwamen om. Amerikaanse bommenwerpers hadden Vliegveld Gilze-Rijen voor ogen, maar door een foute berekening kwamen de bommen in Hulten terecht. Het hele verhaal over dit bombardement vind je achter deze link

Foute berekening van Amerikanen zorgt voor een drama in Hulten - 19 augustus 1943

Pietje, Corrie en oma waren op slag dood. Fransje overleed een uur later, om 20.00 uur, in het ziekenhuis in Tilburg. In totaal kwamen bij dit bombardement 23 mensen om, waarvan zeventien inwoners van Hulten.

Toen vader Cees, gealarmeerd door het bombardement, thuis aankwam, stond de boerderij (achter Stad Parijs) in lichterlaaie. Het gezin ging tijdelijk in een woonwagen bij Wouters wonen, aan de Hultenseweg (tegenover Stad Parijs). Daar konden ze ook het vee onderbrengen; een deel daarvan was gespaard gebleven. Hun boerderij was (net als drie andere Hultense boerderijen) totaal vernield. Alles was weg. Ook foto's van hun kinderen hadden ze niet meer. Het enige wat over was, waren twee wandbordjes, waarvan Adriana de stukken zorgvuldig aan elkaar lijmde. En die koesterde ze. Ze hingen aan de muur van hun huis, eerst in Hulten, daarna in Best en de later geboren kinderen werd op het hart gedrukt er voorzichtig mee te zijn.

Het graf van de drie kindjes Michielsen op het kerkhof in Hulten

Daarna

Hoe het de familie Michielsen na 19 augustus 1943 vergaan is? Opa Petrus van Dongen stierf na 9 maanden aan een hartstilstand; waarschijnlijk kon hij het gebeurde niet goed verwerken.

Het verwoeste huis was een huurboerderij van buurman Johannes van Dongen. Na de oorlog bouwde deze het pand weer op met hulp van Cees en Adriana. Maar toen alles goed en wel klaar was, zegde Van Dongen de huur op en moest het gezin vertrekken; een zoon van hem kwam in de boerderij te wonen. In 1950 verhuisde het gezin Michielsen naar Best waar ze een boerderijtje hadden gekocht. Emigreren naar Canada, wat in die tijd veel gedaan werd, was niet aan de orde. Zoon Piet herinnert zich dat zijn moeder ooit zei: "Hier drie kinderen achterlaten kon ik niet". Ook in Best had ze veel heimwee. Toen ze eenmaal een auto hadden, reed het gezin dan ook regelmatig naar het kerkhof in Hulten. Toch werd er gemiddeld genomen weinig over de gestorven kinderen en over het bombardement gepraat. Wel merkten de (later geboren) kinderen dat hun moeder altijd extra bezorgd was; altijd bang dat er iets met hen zou gebeuren.

Alle zeventien overledenen uit Hulten werden op maandag 23 augustus gezamenlijk begraven op het kerkhof in Hulten. Daar is nog steeds het oorspronkelijke graf van de drie kindjes Michielsen te vinden. Met oma's graf ernaast. De tekst is verweerd, maar de beeltenis van een engeltje is nog heel herkenbaar. Ook het bidprentje staat in woord en beeld in het teken van engeltjes.

Bronnen en Literatuur

  • Familieverhalen en -foto's - Met dank aan Piet Michielsen (broer van de overleden kinderen Michielsen)
  • Overlijdensregister 1943 Gilze en Rijen, aktenummer 61, Regionaal archief Tilburg
  • Hout, J.P. van den. e.a. Vijf jaar luchtfront – Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog - deel IV. Uitgave Heemkring Molenheide, 1987

Externe links

Cees Michielsen en Adriana van Dongen trouwden op 29 juni 1939
Cees,Piet,Frans,Corrie en Adriana Michielsen begin jaren 50
Trouwboekje met kinderen Michielsen
De gelijmde wandbordjes uit de verbrande boerderij