Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Meierijbaan (Tilburg)

Stadsdeel: Oost
Wijknaam: Moerenburg
Datum besluit: B & W 28 augustus 1941/Uitg. 28 februari 1951
Jaar: 1941



De verkeersweg lopende van de samenkomst van de Ringbaan-Oost en Ringbaan-Zuid af in oostelijke richting over het Wilhelminakanaal tot de grensscheiding met de gemeente Berkel c.a.


Meierijbaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

12384.jpg


In oktober 1944 werd door de Duitse bezetter de brug

van de Meierijbaan over het Wilhelminakanaal opgeblazen.



De Meierij van 's-Hertogenbosch is een historisch-geografische landschapseenheid in het oosten van Noord-Brabant, die vroeger een deel was van het hertogdom Brabant. Op het eind van de 12e en het begin van de 13e eeuw werd het hertogdom in districten ingedeeld. In 1406 waren er zes meierijen, waaronder die van 's-Hertogenbosch. Aan het hoofd van de Meierij stond de hoogschout. Met de schepenen van 's-Hertogenbosch vormde hij de hoge vierschaar met als belangrijkste taak de criminele rechtspraak. In 1648 kwam Staats-Brabant onder bestuur van de Staten-Generaal. De Meierij was toen onderverdeeld in vier kwartieren: Oisterwijk, Maasland, Kempenland en Peelland. Aan het hoofd van ieder kwartier stond de kwartierschout. Tilburg was onderdeel van het kwartier van Oisterwijk.


De Meierijbaan maakte van 1950 tot eind 1971 deel uit van Rijksweg 63 (Breda-Tilburg-Eindhoven). Na de ingebruikneming van de nieuwe Rijksweg 58 werd de weg afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Sinds 1994 loopt er over de Meierijbaan een fietspad naar Moergestel.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.