Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Meessen & Cie., W.

Deze fabriek is onderzocht door Meer, Peter van. Ingevoerd door Vorst, Willem van de


W. Meessen & Cie.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek zonder stoom
Datum oprichting 8-1-1877 [1]
Datum opheffing 26-7-1877
Eigenaars / oprichters - Wijnand Meessen

- Johannes Meulesteen

Herkomst eigenaars / oprichters Het gezin van Meessen woonde in Aken (D).

Meulesteen was geboren en getogen in Tilburg.

Algemene omschrijving

Dit bedrijf is een echte eendagsvlieg in de Tilburgse textielgeschiedenis. Daarom is er bijzonder weinig over te vinden, zelfs het adres niet.

Bij de start werd als bedrijfsdoel opgegeven het drijven van handel in en het zuiveren van wol en ander afval van fabrieken en het fabriceren van garens en half wollen stoffen. Veel en eigenlijk ook bijna niks. Het is überhaupt de vraag of er wel ooit iets is geproduceerd want in een advertentie in de krant deelden de vennoten mee, dat de vennootschap per 26-7-1877 is ontbonden. Dus na een half jaar deed men het licht weer uit. Naar de reden voor de korte duur van de verbintenis kan alleen maar gegist worden [1],[6].

Voor het einde van het jaar staat de woning van Meessen, desgewenst met pakhuizen of fabriek, te huur en in maart van 1878 wordt zijn gezin uit het bevolkingsregister uitgeschreven omdat ze naar Merzig in Pruisen verhuisden [2],[7].

Johannes Meulesteen bezat later onder meer ook een fabriek aan de Veldhovensche Hoek onder de naam J. Meulesteen.

Gezinskaart

Opmerkingen

In de krant verscheen in 1868 een vreemd bericht met de mededeling, dat een aantal brieven, waaronder die aan W. Meessen te Aachen, "wegens onbekendheid der woonplaats niet aan de geadresseerden zijn uitgereikt". Zou men niet weten waar Aken ligt? Het is wel duidelijk dat er dus vanuit Tilburg al contacten waren met Meessen, maar het is niet bekend door wie [3].

Enkele jaren later is hij ingeschreven als wolhandelaar met als woonadres wijk Kerk M 666 (Poststraat). Begin 1874 staat dat huis te huur. Voor 1875 zoekt hij iemand die zelfstandig een fabriek kan leiden voor een lakenfabriek in Duitsland. Bovendien zoekt hij voor een fabriek in Tilburg een Duitse jongeman als leerling of volontair. Of dat een of meer fabrieken van hem waren is ook niet na te gaan [2],[4].

Nog een jaar later, in 1876, woont hij aanwijsbaar aan de Bredaschen Steenweg, want hij zoekt via een advertentie met adres 'flinke jongens' die bekend zijn met garen twernen [5],[7].

Na zijn avontuur met Meulesteen wordt zijn huis te huur gezet en in maart 1878 wordt zijn gezin uitgeschreven uit het Bevokingsregister en verhuist hij van Rotterdam naar Merzig (Pruisen/Duitsland in het Saarland) [2].

Bronnen

  1. Regionaal Archief Tilburg, Toegang 115, Notariële Archieven Tilburg, notaris Van de Mortel, akte nr. 5, 8-1-1877
  2. Regionaal Archief Tilburg, Toegang 918, Bevolkingsregister 1405, p. 812
  3. Weekblad van Tilburg 19-12-1868
  4. Tilburgsche Courant 3-12-1874
  5. Tilburgsche Courant 26-1-1876
  6. Tilburgsche Courant 29-3-1877
  7. Tilburgsche Courant 18-11-1877