Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mechanische Kunstzijde Weverij N.V.

Deze fabriek is onderzocht door Wagemakers, Ton


N.V. Mechanische Kunstzijde Weverij
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Weven van kunstzijde
Vestigingsadres Bredascheweg 193 (kadaster P 755)
Datum oprichting 24 maart 1930
Datum opheffing 26 oktober 1931
Eigenaars / oprichters Jacob van der Velde (commissaris, beroep koopman)/ Herbert E. Kühnert (directeur; beroep koopman) / mevr. M. Kühnert, geb. Wagner (geen beroep)
Opvolging n.v.t.
Familieverbanden ?
Herkomst eigenaars / oprichters Van der Velde, Amsterdam, geboren 9 maart 1890 (Nederlander); Herbert Edwin Kühnert, Russdorf, geboren 23-03-1901 (Duitse nationaliteit)
Herkomst vreemd kapitaal Maatschappelijk kapitaal f 30.000, verdeeld in 60 aandelen à f 500. Bij aanvang 15 aandelen a pari geplaatst en in contanten volgestort: 5 bij Van der Velde en 10 bij mevr. M. Kühnert. Geplaatst en gestort kapitaal f 10.000 (maart 1931)

Algemene omschrijving

Het is verrassend dat in Tilburg een mechanische kunstzijdeweverij wordt opgericht. Kunstzijde is tot dan toe in de Tilburgse textiel een onbekend fenomeen. Ook de namen van geldschieter Van der Velde en de directeur Kühnert zijn onbekenden in het Tilburgse. Het bedrijf vestigt zich op de Bredaseweg, waar ook de directeur enige tijd op verschillende adressen heeft gewoond. Over bedrijfsactiviteiten, omvang etc. is niets gevonden. Waarschijnlijk was de activiteit beperkt en met weinig succes.

September 1931 wordt Kühnert bij deurwaardersexploit geschorst als directeur. Reden van schorsing wordt niet genoemd. Commissaris Van der Velde treedt dan zelf op als directeur en krijgt van procuratiehouder Gerhard J. Oosterloo (geboren Almelo) ruime bevoegdheden om op te treden c.q. om zaken af te handelen. Eind oktober gaat het bedrijf in liquidatie. Van der Velde treedt op als vereffenaar. Aan Kamer van Koophandel bericht hij: ‘Nadat in september 1931 het bedrijf werd stilgelegd, zijn de machines en verdere inventaris, benevens de nog aanwezige goederen en grondstoffen in veiling verkocht en uit de opbrengst zijn de crediteuren betaald, waarna de N.V. Mechanische Kunstzijde Weverij dus had opgehouden te bestaan.’

Gezinskaart

  • Interne link naar gezinskaart

Opmerkingen

Bronnen