Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Masek, Rudolf

Rudolf Masek
Masek 1.jpg
Volledige namen Rudolf Masek
Geboortedatum 09-09-1918
Geboorteplaats Rozarin (CZ)
Overlijdensdatum 17-01-1942
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rudolf (met ruitjesblouse) en een aantal Tjechoslowaakse medevluchtelingen in Beiroet februari 1940
Masek 3.jpg
Bron: facebookpagina Wings in Exile - exhibition about Czechoslovak airmen in RAF
Rudolf Masek bij het No. 311 squadron
Masek 4.jpg
Bron: www.encyklopedie.brna.cz

Achtergrond

Rudolf Mašek wordt geboren op 9 september 1918 in Rozarin in het voormalige Tsjechoslowakije. Rudolf studeerde aan het gymnasium in Brno en tussen 1938 en 1939 aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Masaryk Universiteit.

Vlucht uit bezet gebied

Na de inval van Duitsland in Tsjechoslowakije (15 maart 1939) vluchten vele mannen vanuit het gebied richting het zuiden om zo weer te kunnen vechten voor de bevrijding van hun land. Rudolf nam deze zuidelijke route via Joegoslavië en komt hij uiteindelijk in het Midden-Oosten aan. Na de val van Frankrijk worden degenen die zich in Beiroet bevinden, naar Palestina getransporteerd. In Palestina worden de eerste Tjechoslowaakse mannen gerekruteerd om te gaan vechten tegen de Duitsers.

Militaire dienst

Over zijn tijd bij de Royal Air Force is nog niet veel bekend. Rudolf heeft het servicenummer 787865 en wordt opgeleid als wireless operator/boordschutter en uiteindelijk ingedeeld bij het No. 311 squadron wat voornamelijk uit Tjechoslowaakse mannen bestaat. In totaal vliegt hij 24 missies over vijandelijk gebied.

Gebeurtenis

17 januari 1942, het is nog vrij rustig in Tilburg. De uitkijkposten van de Luchtbeschermingsdienst hebben tussen 07.00 en 15.00 uur geen bijzonderheden te melden. De gebruikelijke dienstcontrole vindt plaats, waarna de dienst wordt overgedragen aan collega's-vrijwilligers. Tussen 19.30 en 20.30 uur worden echter meerdere vliegtuigen op zeer grote hoogte waargenomen. Het zijn geallieerde vliegtuigen op weg naar hun doel, de stad Emden in Duitsland. Eén van deze vliegtuigen is bemand met Tsjechen, die behoren tot het 311. Tsjechische Squadron dat nu Wretham-Hall in Engeland als thuishaven heeft. Zij komen veilig over Tilburg.

Om 22.30 uur maakt het journaal van de Luchtbeschermingsdienst melding van motorgeronk van twee vliegtuigen op geringe hoogte, terwijl zes minuten later een vuurgloed met lichte explosie wordt waargenomen: ‘volgens peiling tusschen Zandstraat en Dongenscheweg, vermoedelijk neerstortend vliegtuig. Hoofd LBD niet te bereiken, politie gewaarschuwd.’ De melding van de LBD wordt door de politie om 22.40 uur geregistreerd. Waarschijnlijk zijn de Duitsers al ingelicht want Unteroffizier Wellniz van de Feldgendarmerie begeeft zich met het politiepersoneel naar de plek des onheils: ‘ongeveer 200 meter ten zuiden van de Oude Kievitschebaan aan het noordeinde van de Zandstraat.’

Het graf van Walter Rudolf Masek op de begraafplaats aan de Gilzerbaan.
Masek 2.jpg
foto: Mark de Weerd

Als het gezelschap daar om 23.20 uur arriveert, treft men de brandende resten aan van ‘een Engelsch bombardementsvliegtuig.’ In de nabijheid van het wrak vindt men twee leden van de bemanning, waarvan er één zwaar gewond is – beide benen gebroken – en de andere licht gewond aan het hoofd. Enige minuten later verschijnt een derde bemanningslid, eveneens licht gewond aan het hoofd. Om 23.30 uur verschijnt de brandweer. Op verzoek van de politie wordt verzocht het vuur niet helemaal te blussen om de GG & GD de weg naar het ongeval te vergemakkelijken en zodoende de hulp voor de gewonden te bespoedigen.

Vijf minuten later verschijnt de Duitse Wehrmacht (FLAK) onder bevel van de Hauptwachtmeister Hell, die meteen het terrein afzet en de bewaking overneemt. De lichtgewonde bemanningsleden worden door de Duitsers naar het Kriegslazarett vervoerd. De zwaargewonde kan om 24.00 uur geholpen worden door de ter plaatse gearriveerde GG & GD. Eerst na een uitgebreid onderzoek vindt men de lichamen van de overige bemanningsleden.

Broeder Den Teuling van de GG & GD stelt bij twee lichamen de dood vast. Door een Unterartz worden de lijken met een Duitse Rode-Kruisauto naar Tilburg gebracht. Het derde lichaam, geheel verkoold, ligt onder het wrak en kan (nog) niet vervoerd worden. Om 01.10 uur verlaten de politiemanschappen en Wellniz de plaats van het ongeval, een bosperceel, dat over de lengte van ongeveer 90 meter en een breedte van 25 meter geheel vernield is. [1]


Behalve Rudolf Masek kwamen om:

De gewonde bemanningsleden Karel Batelka, Karel Snajdr en Zdenek Sychrovski zijn als krijgsgevangenen naar een Duits kamp overgebracht.

Rudolf Masek is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 23.

Externe links

Noten

  1. G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 21 september 1989.