Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Marsé, Franciscus Johannes Maria

Frans Marsé
Afbeelding gewenst
Volledige namen Franciscus Johannes Maria Marsé
Geboortedatum 01-12-1921
Geboorteplaats Tilburg
Adres Plataanstraat 48
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Veeverloskundige
Overlijdensdatum 02-03-1945
Plaats van overlijden Bernkastel-Kues (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een geallieerd bombardement tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Franciscus Johannes Maria Marsé (Geb. Tilburg 1-12-1921– gest. Bernkastel-Nues 2-3-1945), Zoon van Joannes Cornelius Franciscus Carolus Marsé (1884-1950) en Ottilie Frederica Huberta Steinmann (1883- 1955).

Achtergrond en jeugd

Franciscus wordt op 1 december 1921 te Tilburg geboren als zoon van Joannes Cornelius Franciscus Carolus Marsé , koopman en Ottilie Frederica Huberta Steinmann. In het gezin Marsé, wat bestaat uit 8 kinderen, 4 jongens en 4 meisjes is Frans de zevende in de rij. Hij heeft nog een jongere broer Clemens. Frans is sportief en houdt van zwemmen. In 1931 is hij lid van de Tilburgse Zwemvereniging en haalt op Baksche Ven zijn diploma.

Arbeidsinzet in Duitsland

Frans wordt eind juni 1943 verplicht om in Duitsland te werken. Vanwege zijn beroep komt hij waarschijnlijk niet terecht in de industrie maar op het platteland. Frans wordt te werk gesteld in het wijnbouwgebied aan de Moesel waar hij werkt bij een wijnhuis (Sektkellerei)

Het gebied rond de Moezel, waar Bernkastel ligt, komt in de frontlinie te liggen van de oprukkende geallieerden troepen. Als voorbereiding werden er strategische bombardementen uitgevoerd. Nadat Bernkassel op 19 februari een bombardement te verwerken had gekregen vielen er op 2 maart opnieuw bommen. Bij dit bombardement kwamen 29 mensen om, 23 huizen werden totaal verwoest en 170 huizen raakten beschadigd. Twee slachtoffers zijn de broers Frans en Clemens Marsé. Frans werd begraven op het kerkhof van Bernkastel-Nues en later herbegraven op het Nederlands ereveld te Frankfurt am Main, Frankfurt-Oberrad naast zijn broer Clemens.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)


Gebeurtenis