Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Maria Ziekenhuis

Omdat er ruimte- en capaciteitsgebrek ontstond bij het Sint Elisabeth Ziekenhuis besloot de Stichting Het RK Gasthuis tot de oprichting van een nieuw ziekenhuis in het toen nog uiterste noorden van Tilburg. Als eerste geneesheer-directeur werd dr. C. van ’t Hullenaar aangesteld. De bouw begon in 1962 en in 1966 werd het Maria Ziekenhuis officieel geopend.

Het ontwerp was van het architectenbureau dat ooit door Eduard Cuypers was opgezet en vier decennia eerder ook het Sint Elisabeth Ziekenhuis tekende. In de voorgevel van het ziekenhuis en van de ziekenhuiskapel werd door kunstenaar Piet Schoenmakers een omvangrijk gevelreliëf aangebracht. Later werd het hospitaal diverse malen uitgebreid en gerenoveerd.

In 1997 ging het Maria Ziekenhuis met het Sint Nicolaas Ziekenhuis in Waalwijk samen onder de nieuwe naam TweeSteden ziekenhuis. Sinds vele jaren zijn vrijwel alle specialismen en diverse medische opleidingen hier aanwezig. Tevens is er een verregaand samenwerkingsverband met het aangrenzende Dr. Bernard Verbeeten Instituut.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Maria Ziekenhuis schreef M.J.H. Post in 1991 het jubileumboek Maria Ziekenhuis Tilburg ’66-’91.

Het Geheugen van Tilburg