Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lovensestraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Loven
Datum besluit: Secretarie 11 mei 1926 (2) [Gemeenteblad 1926 nr. 13]
Jaar: 1918Vanaf het Rosmolenplein bij de Koestraat in zuidoostelijke richting, snijdende de Enschotsche straat, tot de Zuid-Oosterstraat.


Lovensestraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

26104.jpgGenaamd naar de voormalige in het oosten van Tilburg gelegen herdgang Loven. De betekenis van de naam is een ven in het lo, een ven op een open plek in het woud. Dit Lo-ven zal het oude middelpunt geweest zijn van dit gehucht. Na de 16e eeuw sprak men ook van Oud (of groot) Loven en Klein Loven. In de 15e eeuw zijn een dertigtal vermeldingen van Loven gevonden; in 1419 te loeven neven den wech die tot enschit leidt, en in 1422 een akker te Loeven opten Watersloet. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 vinden we Klein Love en Loven, gelegen ter hoogte van de tegenwoordige Bosscheweg. De Lovenseweg is op deze kaart onbenaamd en komt uit bij Enthove op het Pelgrimspad. In 1900 werd de straat als Lovensche Weg officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende Van de Zuid-Oosterstraat bij de verfwarenfabriek van gebr. Lommen noordwaarts tot den molen einde Koestraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).