Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Louwinger, Johannes Jacobus Henricus

Jan Louwinger
Louwinger j.j.h..jpg
Roomsch Leven 2 maart 1946
Volledige namen Johannes Jacobus Henricus Louwinger
Geboortedatum 24-11-1918
Geboorteplaats Tilburg
Adres Tulpstraat 50
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Smid-bankwerker
Overlijdensdatum 10-05-1940
Plaats van overlijden Rijswijk
Bijzonderheden Gesneuveld tijdens de heroveringsgevechten van het vliegveld Ypenburg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johannes Jacobus Henricus Louwinger(Tilburg 24-11-1918– Rijswijk 10-5-1940), smid-bankwerker. Zoon van Anthonius Johannes Louwinger (1884-1962) en Johanna Bakens (1884-1973).

Achtergrond en jeugd

Jan wordt op 24 november 1918 te Tilburg geboren als zoon van Anthonius Johannes Louwinger, monteur, en Johanna Bakens. Het echtpaar Louwinger verhuist in de eerste jaren van hun huwelijk regelmatig en een oudere broer en zus worden respectievelijk in Maastricht en Breda geboren. Jan wordt geboren in de Piusstraat maar het gezin verhuist in 1920 naar de Tulpstraat. Na Jan worden er nog drie meisjes en een jongen geboren. In 1929 is er een scheiding van tafel en bed en vertrekt zijn vader naar Breda. Moeder staat alleen voor de opvoeding van de 7 kinderen.

Jan verblijft samen met zijn oudste broer Antoon een poosje in Huize Nazareth. In 1932 keert zijn broer Antoon naar huis terug en gaat Jan naar Huize Stokerhorst in Nederweert waar hij zijn schooltijd afmaakt. Eenmaal terug in Tilburg gaat hij aan de slag bij de Volt waar ook zijn oudste broer Antoon werkt.

Duitse parachutisten landen bij vliegveld Ypenburg 10 mei 1940 Collectie: Nationaal Militair Museum


Gebeurtenis

Tijdens de mobilisatie wordt Jan opgeroepen als buitengewoon dienstplichtig soldaat. In de meidagen van 1940 is hij gestationeerd in de omgeving van Den Haag waar de vliegvelden Ockenburg, Valkenburg en Ypenburg verdedigd moeten worden. In de nacht van 10 mei 1940, om 04.15 uur, voeren Duitse luchtlandingstroepen en parachutisten een verrassingsaanval uit op vliegveld Ypenburg. Nooit eerder werden er zoveel troepen vanuit de lucht ingezet.

Aanval op Den Haag 10 mei 1940 Bron: Wiki Commons

Deze tactiek is nieuw en daarom totaal onverwacht. Het komt tot felle gevechten tussen Duitse parachutisten en Nederlandse soldaten.

Monument op de Algemene Begraafplaats Den Haag Collectie Haags Gemeentearchief

Hier komt Jan bij om het leven. Hij wordt begraven op de Algemene begraafplaats, Militair Erehof. Hier zijn 168 miltairen begraven die tijdens de meidagen van 1940 omkwamen bij de verdediging van de vliegvelden Ypenburg, Valkenburg en Ockenburg en de verdediging van Den Haag

Broer Antoon sneuvelt, in dienst van de SS, in 1944 bij Reusel

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)


Internet

Johannes Jacobus Henricus Louwinger op Oorlogsbronnen.nl