Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Loon, Antonius Laurentius Petrus van

Anton van Loon
Afbeelding gewenst
Volledige namen Antonius Laurentius Petrus van Loon
Geboortedatum 29-03-1914
Geboorteplaats Chaam
Adres Pastoor Oomenstraat B297A, nu Pastoor Oomenstraat 14
Woonplaats Rijen
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Laurentia Elisabeth Maria Braat
Beroep leerfabrikant
Overlijdensdatum 29-10-1944
Plaats van overlijden Rijen

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Loon, Antonius Laurentius Petrus van (geboren in Chaam 29-3-1914, overleden in Rijen 29-10-1944) zoon van Jan Baptist van Loon (1882-1975) en Elisabeth van den Broek (1885-1963). Hij was leerfabrikant.

Achtergrond

Anton van Loon werd op 29 maart 1914 aan de Dassemus in Chaam geboren. Hij was de zoon van Jan Baptist van Loon (1882 - 1975) en Maria Elisabeth van den Broek (1885 - 1963). Hij woonde samen met zijn vrouw Laurentia Braat (1911-1982) aan de Past. Oomenstraat B 297 A in Rijen (nu Pastoor Oomenstraat 14). Anton was leerfabrikant. Anton en Laurentia leerden elkaar in 1938 kennen. Laurentia was verpleegster. Anton werkte op de leerfabriek van de Gebr. Van Loon in de Past Gillisstraat. Zijn vader, Jan Baptist, had die fabriek in 1917 samen met zijn broers Adrianus en Martinus opgericht. In 1938 werd Anton opgeroepen voor de mobilisatie en op verschillende plaatsen in Nederland gestationeerd. In 1940 werd hij gevangen genomen en overgebracht naar Kamp Amersfoort en vervolgens naar een kamp in Kaldenkirchen. Hij liet via naar buiten gesmokkelde kaartjes weten het daar goed te maken. Uiteindelijk kon hij vanuit Duitsland vluchten en kwam hij kaal en getraumatiseerd thuis.

In 1941 zijn Anton en Laurentia getrouwd. Anton hielp tijdens de oorlog Amerikaanse en Engelse piloten, ook bij hun terugkeer naar Engeland. Pilotenpakken en andere spullen van de piloten werden thuis in hun kachel verbrand. Dat was behoorlijk gevaarlijk, hij moest dus wel eens onderduiken.

Gebeurtenis

Op 28 en 29 oktober 1944 werd Rijen bevrijd, maar dat was pas na de nodige gevechten. ’s Morgens vroeg op 29 oktober om 7.30 uur kwam er een aantal granaten in de Tuinstraat, Burgemeester Sweensplein en Pastoor Oomenstraat in Rijen neer. Daarbij werden drie burgers gedood (en vijf soldaten). De familie van Loon zat in de kelder onder hun huis in de Pastoor Oomenstraat. Terwijl Anton zijn dochtertje aankleedde, zei Laurentia dat hij naar buiten moest gaan om te kijken naar de Engelse militairen die met tanks in hun straat stonden . Zijn buurman en vriend Louis Smeulders stond al in de tuin. Even later schoten de Duitsers een granaat af. Louis en Anton waren alletwee direct dood. Laurentia vond hen in de voortuin. Een buurvrouw, Ria Theeuwes, kwam ook bij deze aanslag om het leven. Anton en zijn vrouw hadden twee kinderen, een zoon van 2 jaar en 9 maanden en een dochter van 1 jaar en 5 maanden. Anton van Loon was 30 jaar oud.

Meer informatie over de bevrijding van Rijen vind je via deze link: Bevrijding van Rijen - 28 en 29 oktober 1944

GZRI 0 1944 024.tjp.jpg
bidprentje

Bronnen en Literatuur

  • Mevrouw Rita van Alphen-van Loon (dochter)
  • J.P. van den Hout e.a. Vijf jaar luchtfront. Deel V. Uitgave Heemkring Molenheide, 1988
  • Website Heemkring Molenheide, ETM-dagrapport, (Ericsson Telefoon-Maatschappij N.V.),
  • Genealogieonline.nl,
  • Beeldbank Heemkring Molenheide (Collectie bidprentjes)
  • Regionaal Archief Tilburg (overlijdensregisters)