Literatoren
De universiteit heeft verschillende schrijvers voortgebracht, en niet alleen uit de hoek van letterenstudies. Een van de eersten was hoogleraar Sociaal recht, arbeidsrecht en sociale politiek Frans van der Ven (1907-1999). Onder het pseudoniem Frank Valkenier debuteerde hij in 1938 als dichter. In de bloemlezing Hedendaagse Brabantse dichters uit 1951 wordt hij gekenschetst als "de zanger van het lied… daar een oud verhaal in geurt". Ondanks dat romanticisme nam hij stelling tegen nationaalsocialist Anton Mussert (“exploitant van Volk en Vaderland”) wat hem in 1942 op gevangenneming door de Duitsers kwam te staan.
Ter gelegenheid van het tiende lustrum in 1977, werd een literaire bundel uitgegeven onder de titel Het Hoogsteschoolwoord. De teksten werden geschreven door auteurs, die als docent of student verbonden waren aan de toenmalige hogeschool. Daaronder niet alleen Valkenier, maar ook Thomas Anckerstee, Fred La Haye, Jace van de Ven en Tymen Trolsky (pseudoniem van Jasper Mikkers). De laatste schreef in 2009 Karl Marx Universiteit, een roman over de revolutie aan de universiteit in 1969.
In de jaren negentig kreeg de internationalisering van de universiteit ook vorm door de dichtbundels Mensenherfst van de jurist Afshin Ellian en de debuutroman Het land van de vaders van rechtenstudent Vamba Sherif. In 1997 werd De bank van ene Paul Stather genomineerd voor een Gouden Strop, de prijs voor misdaadauteurs. De naam bleek het alter ego van hoogleraar Literatuursociologie Hugo Verdaasdonk Hoogleraar Hugo Verdaasdonk (1945-2007), alias Paul Stather. (1945-2007). Twee jaar daarvoor had ‘mooie Hugo’ de thriller De man die Marilyn Monroe was gepubliceerd.
Letterenstudent Frank van Pamelen schreef in 2015 de thriller De Wraak van Vondel. In 2005 kreeg Van Pamelen de Kees Stipprijs voor zijn hele lightverse oeuvre. Een andere voormalig student (Letteren en Economie) is Anton Dautzenberg, die furore maakt als “zowel gevaarlijkste schrijver als intellectueel van Nederland” en van wie in 2016 de roman De dag dat de gieren buigen verscheen. Een derde oud-student Letteren is Claire Polders, van wie in 2005 de debuutroman De onfeilbare verscheen. Bij Letteren (en Wijsbegeerte) was eind twintigste eeuw ook Joke Hermsen werkzaam, met intussen vijf romans op haar naam. Onder de economen treffen we hoogleraar Jan Magnus aan, mede-auteur van het kinderboek Ko en co in ijs en van het brievenboek Alles Zal Reg Kom. De juristen hebben Erik-Jan Broers, ook columnist van Univers, die twee bundels met korte beschouwingen uitbracht: Vijftig verhalen vol vrolijk verdriet en Veertig vreugdeloze vertellingen.
De frauderende hoogleraar Sociale psychologie Diederik Stapel* publiceert in 2012 een autobiografisch boek getiteld Ontsporing, waarin hij de zaak vanuit zijn eigen oogpunt beschrijft en ingaat op zijn drijfveren. Samen met Dautzenberg schrijft Stapel ook De Fictiefabriek. Een bevrijdingsroman in brieven (2014).
In de redactie van Univers zat auteur Bart Smout, die in 2010 de roman Lege lijnen publiceerde. Het was Univers dat in 2007 het initiatief nam om jaarlijks een campusdichter te benoemen, die de universitaire actualiteit als hoofdonderwerp heeft. Een van de dichters was psycholoog (en cabaretier) Karel Soudijn, van wie twee eerdere gedichten waren opgenomen in de bloemlezing van Gerrit Komrij. Een campusdichter die voortkwam uit de tendens tot internationalisering was de van oorsprong Britse Andrew Cartwright, van wie in 1995 enkele gedichten waren verschenen in de verzamelbundel X24.