Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lieve-Vrouweplein (Tilburg)

Stadsdeel: Centrum
Wijknaam: Centrum
Datum besluit: B & W 2 oktober 1933
Jaar: 1933


Het plein, ingesloten door de Zomerstraat, het Sint Annaplein, de Capucijnenstraat en de Lange Schijfstraat.

Herkomst

25871.jpg


Mariabeeld op het Lieve Vrouweplein. Op de

achtergrond de inmiddels gesloopte St. Annakerk, 1934.


Heette voordien (>) St. Annaplein en werd tot Lieve-Vrouweplein omgedoopt in 1933 in verband met de oprichting ter plaatse van een monument ter ere van O.L. Vrouw van het H. Hart van Jezus. In een artikel van 20 juni 1925 werd in de Tilburgsche Courant een oproep gedaan om geld bijeen te krijgen voor de oprichting van een standbeeld. Dat ging aldus: Bestaat er wel ergens ter wereld een volop katholieke stad, dorp, landstreek, waar de innerlijke vereering der H. Maagd zich niet uiterlijk toont door een huldebeeld of -kapel op plein of straat of weg? Waar blijft Brabant, waar blijft Tilburg dan? Al te lang is de herkregen vrijheid, waarna gesmacht werd, onbenut gelaten, want nog altijd zijn de velden en wegen, straten en pleinen leeg. Laat Tilburg wéér voorgaan! Pas in 1933 werd het bronzen beeld van August Falise (1875-1936) voltooid en op 15 mei 1934 werd het plechtig onthuld.


De grond waarop het beeld staat (22 m2) werd in 1933 door de gemeente voor de somma van één gulden verkocht aan het kerkbestuur van de parochie het Heike.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.