Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lepelaers, Cornelia Maria Johanna

Cornelia Maria Johanna Lepelaers
Afbeelding gewenst
Volledige namen Cornelia Maria Johanna Lepelaers
Geboortedatum 16-04-1892
Geboorteplaats Tilburg
Woonplaats Tilburg
Beroep Missiezuster
Overlijdensdatum 17-03-1943
Plaats van overlijden Manus (PG)
Bijzonderheden Door de Japanse bezetter geïnterneerd en op weg naar Rabaul op zee vermoord.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Vermoord tijdens een Japans transport

Op 17 maart 1943 brengt de Japanse bezetter 42 gevangengenomen burgers aan boord van de Akikaze, een torpedobootjager die voor anker ligt bij het eiland Kairiru aan de noordkust van Nieuw-Guinea. De jager vaart door naar Lorengau op Manus, waar twintig burgers worden opgehaald. Onder de in totaal 62 burgers zijn tientallen Duitse missionarissen en zes Nederlanders: Cornelia Lepelaars, Maria Scholman, Maria Slingerland, Margaretha Steijger, Joseph Bukkems en pater Bernard van Klaarwater, die op dat moment ook op Manus is.

De gevangenen worden opgesloten in de verblijven van de bemanning. De volgende dag komt de Akikaze aan in de haven van Kavieng op Nieuw-Ierland om daar een bericht op te halen. Kapitein Tsurukichi Sabe gaat er tot dan van uit dat hij de gevangenen naar Vunapope bij Rabaul moet brengen, waar al honderden missionarissen en anderen zijn geïnterneerd. Het opgehaalde bericht bevat echter het bevel om zich aan boord te ontdoen van de burgers. Op volle zee wordt het bevel op 18 maart uitgevoerd. Een voor een worden de 62 gevangenen, geblinddoekt en met de handen vastgebonden, op het dek doodgeschoten en in zee gegooid.

Gebeurtenis

Tilburgers omgekomen onder Japanse overheersing

Bron

Kobes, Gerrit en Ad de Beer, 'Het leven gebroken in het Verre Oosten. De geschiedenissen van de Tilburgers die om het leven kwamen in de strijd tegen Japan, als gevolg van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1941-1945), de Indonesische kwestie (1945-1949) en het conflict in Korea (1950-1953)', in: Tilburgse sprokkelingen. Bijdragen tot de Tilburgse geschiedenis Tilburg, 2003 (THR 11)

Externe links

Cornelia Maria Johanna Lepelaers op Oorlogsbronnen.nl