Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Leijten, Johannis Henricus

Johannis Henricus Leijten
Volledige namen Johannis Henricus Leijten
Geboortedatum 19-07-1914
Geboorteplaats Tilburg
Adres Broekhovenseweg 210
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Machinebankwerker
Overlijdensdatum 10-05-1940
Plaats van overlijden Mill
Bijzonderheden Hij werd nadat hij krijgsgevangen was gemaakt getroffen door een verdwaalde kogel.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Roomsch Leven 16 februari 1946

Johannis Henricus Leijten (19-7-1914 Tilburg–10-5-1940 Mill.), machine bankwerker. Zoon van Cornelius Franciscus Leijten (1890-1971 ) en Anna Maria Adriana Staps (1892-1980).

Achtergrond en jeugd

Johannis Henricus Leijten wordt op 19 juli 1914 te Tilburg geboren als zoon van Cornelius Franciscus Leijten , wolmaler en Anna Maria Adriana Staps. Johannis is het oudste kind in het gezin. Na hem wordt er een kindje doodgeboren (1916) en daarna volgen er nog twee jongens. Als Johannis 10 jaar oud is wordt er nog een zusje geboren. Het gezin woont aan de van Gilsstraat maar verhuist in 1922 naar de Broekhovenseweg 363. In 1935 verhuist het gezin nogmaals, nu naar de Broekhovenseweg 210.

Gebeurtenis

Johannis is in de meidagen als dienstplichtig soldaat gelegerd bij de Peel-Raam stelling in een kazemat in Mill. Tijdens de eerste dag van de oorlog, die nog al chaotisch verloopt aan Nederlandse zijde, wordt Johannis krijgsgevangene gemaakt. Maar hij wordt daarna getroffen door een verdwaalde kogel. Het is nooit duidelijk geworden door welke partij de kogel afgevuurd is. Op 25 mei 1940 wordt Johannes in Tilburg herbegraven op het R.K. kerkhof Broekhoven. Hier werd in 1941 een grafmonument geplaatst. Later is hij herbegraven op het Militaire Ereveld op de Grebbeberg.

In het 1-3-RI plantsoen in Mill, genoemd naar het 1-3 Regiment Infanterie, worden ieder jaar de slachtoffers herdacht die omkwamen tijdens de slag om Mill op 10 en 11 mei 1940. Ook Johannes staat vermeld op het monument.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen

Internet

Johannes Henricus Leijten op Oorlogsbronnen.nl