Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Leijs, Josephus Johannes Maria

Josephus Johannes Maria Leijs
Volledige namen Josephus Johannes Maria Leijs
Geboortedatum 12-06-1923
Geboorteplaats Tilburg
Adres Kasteeldreef 4
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Kelner
Overlijdensdatum 13-01-1944
Plaats van overlijden Stuttgart (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een ziekte tijdens de arbeidsinzet.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Josephus Johannes Maria Leijs (Geb. Tilburg 12-06-1923– gest. Stuttgart (DE) 13-01-1944), kelner. Zoon van Norbertus Leijs (1895-1965) en Joanna Adriana Huberdina Wijnans (1897-1930). Leijs was niet getrouwd. Hij overleed op 13-01-1944 in Stuttgard.

Achtergrond en jeugd

Jozef Leijs wordt op 12 juni 1923 te Tilburg geboren als zoon van Norbertus Leijs, wollenstoffenwever, en Joanna Adriana Huberdina Wijnans. Er worden in het gezin drie kinderen geboren, twee jongens en een meisje. Jozef is de tweede zoon en middelste van de drie. Hij wordt geboren in de Oude Langestraat. Zijn moeder overlijdt in 1930, als hij 7 jaar oud is. In de jaren daarna woont hij bij verschillende familieleden.

Arbeidsinzet in Duitsland

Jozef wordt verplicht om in Duitsland te gaan werken. Hij komt in Stuttgart terecht bij Daimler-Benz. In deze fabriek werden onder andere vrachtwagens voor het leger gemaakt. Daarnaast werden in de fabrieken van Daimler-Benz munitie, pistolen, handgranaten, geweerlopen en onderdelen voor militaire vliegtuigen geproduceerd Een gewone werkweek bestond voor West-Europese arbeiders uit 66 uur arbeid, vanaf 1944 zelfs 72 uur. Ook op zondag werd er gewerkt. De joodse, Russische en Poolse dwangarbeiders werden al sinds 1942 gedwongen tot werkweken van 80 uur.

De korte pauzes, de slechte voeding en de lange afstand die men vanuit het kamp af moest leggen om in de fabriek te komen eisten hun tol. Het leidde vaak tot volledige uitputting. Want niet naleven van de werkuren, weigering om op zondag te werken of een ongeoorloofde werkonderbreking of pauze kon al verstrekkende gevolgen hebben. Zelfs kleine fouten kunnen worden geïnterpreteerd als sabotage. Het gevolg was straf, die in het ergste geval leidde tot plaatsing in een concentratiekamp.

Jozef raakt besmet met longtuberculose en overlijdt op 13 januari 1944 in het ziekenhuis . Hij wordt begraven op het Friedhof Steinhaldenfelt Stuttgaart-Canstatt. Jozef is herbegraven op het Nederlands ereveld te Frankfurt am Main, Frankfurt-Oberrad.

NTC 20 januari 1944

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link