Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Leer, Jacob van

Jaap van Leer
Jacob van leer bewerkt.JPG
Bron: privé collectie familie Blitz
Volledige namen Jacob van Leer
Geboortedatum 20-05-1933
Geboorteplaats Tilburg
Adres Lieve-Vrouweplein 12
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 08-04-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Leer, Jacob van (geb. Tilburg 20-05-1933, gest. Auschwitz (PL) 08-04-1944 ), zoon van Mozes van Leer (Leeuwarden 23-03-1896, Tilburg 12-01-1963) en Johanna Hartog (Tilburg 10-06-1897, 04-08-1976). Jaap wordt op 08-04-1944 vermoord in Auschwitz.

Geheel links Jaap van Leer met drie zoons en een dochter uit het gezin Ghering. Foto coll. Ed Ghering.

Achtergrond

Jacob (Jaap) van Leer werd op 20 mei 1933 in Tilburg geboren als zoon en enig kind van Mozes van Leer, handelsreiziger in touw, en Johanna Hartog .
Jaap is een neef van Kaatje Gersons-Hartog (een zus van zijn moeder), David Gersons en Salomon en Catharina Gersons. Verder is hij nauw verwant met de families van Bernard, Henri en Louis Gersons en Alexander Gerson.

Tot en met de tweede klas volgt Jaap onderwijs op de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat, vanaf eind 1941 gaat hij naar de bijzondere lagere school voor Joodse leerlingen aan de Antoniusstraat.

Deportatie

De vader van Jaap van Leer werkt voor de Joodse Raad, afdeling Tilburg. Hierdoor krijgt hij voor zijn gezin een ‘Sperre’, een voorlopige vrijstelling van deportatie. Eind april 1943 duiken de ouders van Jaap onder bij Jo van Trier en Corrie Smulders in de Van de Coulsterstraat 53. Zij overleven de oorlog.[1]

Jaap wordt ergens anders ondergebracht. Het is echter niet bekend waar, en evenmin wanneer hij gearresteerd is. Op 1 april 1944 komt hij aan in Westerbork (barak 35). Op woensdag 5 april 1944 is hij gedeporteerd naar Auschwitz.[2] Jaap is meteen bij aankomst in Auschwitz op 8 april 1944 vermoord. Hij was bijna elf jaar.

Gebeurtenis

Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Tilburg.

Struikelsteen voor Jaap van Leer. Foto: Frank Overman, Creative Commons BY-SA 4.0

Struikelsteen

Op 20 november 2022 is er aan het Lieve Vrouweplein een struikelsteen geplaatst voor Jacob van Leer.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg, Archief 16, Overlijdensregister 1952, akte 87.

Literatuur

  • 'Hoe Japie weer een gezicht kreeg', Stadsnieuws Tilburg, 24 december 2022.
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • Rob van Putten, 'Struikelstenen voor Jaap van Leer en Bernard en Emanuel Kellerman', in: Erfgoed Magazine Tilburg, jaargang 41, nr. 1, april 2023

Externe links

Noten

  1. In 1973 verleende Yad Vashem het echtpaar Van Trier de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Ook het Tilburgse echtpaar Ben Cohen en Johanna Andriesse was bij de familie Van Trier ondergedoken.
  2. Deze trein had vijf verschillende bestemmingen: Auschwitz, Theresienstadt, Bergen-Belsen, Ravensbrück en Buchenwald.