Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lee, Adrianus Henricus Johannes van

Adrianus Henricus Joannes van Lee
Afbeelding gewenst
Volledige namen Adrianus Henricus Joannes van Lee
Geboortedatum 14-04-1923
Geboorteplaats Tilburg
Adres Gerard Mercatorstraat 32
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 31-12-1944
Plaats van overlijden Straelen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Adrianus Henricus Joannes van Lee (Geb. Tilburg 14-4-1923– gest. Straelen 31-12-1944), arbeider. Zoon van Karel van Lee (1884-1976) en Joanna Maria Elisabeth de Wit (1882-1958). Adrianus overleed op 31-12-1944 in het Duitse Straelen.

Achtergrond en jeugd

Adrianus Henricus Joannes wordt op 14 april 1923 te Tilburg geboren als zoon van Karel van Lee, stratenmaker en Joanna Maria Elisabeth de Wit. Adrianus wordt geboren in de Trouwlaan maar groeit op in de Gerard Mercatorstraat in Tilburg. Het gezin bestaat uit vijf jongens en vijf meisjes. Adrianus, nummer negen in de rij, is de jongste zoon.

Arbeidsinzet in Duitsland

Adrianus wordt verplicht te werk gesteld. In juni tot en met augustus 1943 verblijft hij in Buitencommando Moerdijk, een onderdeel van Concentratiekamp Vught. Op 18 juli 1944 wordt Adrianus ingeschreven in kamp Amersfoort en vandaar uit op 2 augustus 1944 op transport gesteld naar Duitsland, Arbeitsamt Brueck. Waar Adrianus te werk gesteld werd is niet bekend. Op 31 december 1944 wordt hij getroffen door een granaatscherf en overlijdt in Straelen. Het gebied rond Venlo, waar Straelen ligt, is in die dagen het toneel van felle gevechten tussen de geallieerden en het Duitse leger. Mogelijk probeerde Adrianus naar huis te vluchten.

De locatie van het graf van Adrianus is onbekend.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link