Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Langstraatspoorweg Kunstmatige dijk Raamsdonksveer

Zeldenrustlaan, 1886 - 2008

Verdw pl Kunstmatigedijk 1.jpg

Het spoortraject liep door in het verlengde van de Diepsteeg. Bij de aanleg van de Zeldenrustlaan in 2008 is de oorspronkelijke spoordijk afgegraven om woningen te realiseren. Daarna is er een kunstmatig dijklichaam tegen de woningen gelegd. De Zeldenrustlaan is genoemd naar de korenmolen Zeldenrust die hier vlakbij de Breetweerlaan van 1890 tot 1991 gestaan heeft (sinds de brand in 1956 slechts als romp). De Zeldenrustlaan volgt het oude spoortraject en komt uit op de Breetweerlaan. De spoordijk is hier verdwenen, maar duikt naast het benzinestation aan de westkant van de kruising Breetweerlaan – Hoevendijk weer op. De begroeiing is daar echter tamelijk weelderig, zodat het oude dijklichaam slechts met moeite zichtbaar is. Wat nog wel in het oog springt, is een hek dat de grens aangeeft van de grond die bij wachterwoning 15A behoorde.





Omschoorweg 20, 1886

Verdw pl Kunstmatigedijk 2.jpg

De fraai opgeknapte wachterwoning 15A ligt verscholen in het groen en is vanaf de weg niet te zien. De toegang ligt bij Omschoorweg 20. Naast deze oprit is een stukje van de spoordijk te zien dat nu in gebruik is als volkstuin. Het spoor liep aan de zuidkant van de wachterwoning. De bewaking van de daar bestaande overweg werd in 1924 opgeheven, waarna de NS geen werknemers meer in het huis liet wonen. In 1961 betrok de familie Van der Beek-de Bot de tot onbewoonbaar krot verklaarde woning, knapte het huis op en kocht het in 1968 van de NS.



Kerklaan 15b, 1886

Verdw pl Kunstmatigeijk 3.jpg

Aan de Kerklaan, schuin tegenover het benzinestation vinden we het spoortraject vanuit Raamsdonksveer weer terug. Op de plaats waar het spoor de Kerklaan kruiste, was een spoorwegovergang met wachterwoning 16. Deze kruising werd ‘overweg Ganzenwiel’ of ‘overweg Achterste Dijk’ genoemd. Ook deze wachtpost werd in 1924 opgeheven en later afgebroken. Aan de zuidkant van de Kerklaan loopt de spoordijk door het weiland verder richting Raamsdonk en kruist de A59.


Informatiebron:

• Jacob H.S.M. Veen, “Geertruidenberg en Raamsdonksveer aan het spoor”, in De Dongebode, XVII (1991) p. 31-60.

• J. Heijenbrok, I.D. Jacobs, I. Slootweg en G. Steenmeijer, Het Halvezolenlijntje. De Langstraatspoorlijn van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch 1866-2011 (Utrecht, 2011).

• Marius Broos, “De spoorweg Lage Zwaluwe – ’s-Hertogenbosch”, in Op de Rails (1999) p. 328-341.

• W. van den Broeke [et al.], J.A. Faber, red., Het spoor – 150 jaar spoorwegen in Nederland (Amsterdam, 1989).

• Stichting BOEG (Stichting tot Behoud van Ons Erfgoed Geertruidenberg).