Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lammetjesdag

BIEZENMORTEL - 24 februari 2014 - Een zonnetje, een aangename temperatuur en ruim driehonderd pasgeboren lammetjes. Genoeg ingrediënten voor een bezoek aan zorgboerderij de Hemelrijksche hoeve in Biezenmortel, die de deuren zondag openstelde voor de tweede Lammetjesdag. Het was enorm druk, de bezoekers stonden in de rij om de jonge dieren te bewonderen. De Lammetjesdag is een initiatief van schaapsherder Bart van Ekkendonk, in samenwerking met Natuurmonumenten. De schaapskudde graast in het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen, maar overwintert in de stal van Gerrie en Johan Martens, eigenaars van de boerderij in Biezenmortel.


Het lijkt er met de geboortegolf misschien op dat de lente dit jaar extra vroeg valt, maar volgens Gerrie helpt de schaapsherder de natuur gewoon een handje mee. "De herder beslist wanneer de rammen en de vrouwtjes samenkomen, en ja, dan volgen er jonkies", vertelt ze. De vroege geboortegolf is dus bewust zo gepland, zodat de lammetjes eind maart sterk genoeg zijn om met de rest van de kudde het duinengebied in te trekken.


Vorig jaar trok de Lammetjesdag 1250 bezoekers, dit jaar waren het er veel meer. Dat was ook te merken aan de vele auto's die in de berm stonden geparkeerd, soms zelfs kilometers verderop. Het zorgde voor behoorlijk wat verkeersdrukte op de smalle landweg.