Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lakenfabriek v/h fa. E. Elias N.V.

Deze fabriek werd onderzocht door Baalen, Wim van


N.V. Lakenfabriek v/h fa. E. Elias
Center
Type bedrijf Lakenfabriek
Vestigingsadres Industrie straat
Datum oprichting Omstreeks 1921
Datum opheffing 1957
Eigenaars / oprichters Eliazer (Eli) Elias en Isidore Elias
Opvolging Louis Broekhuijsen
Familieverbanden Elias en Broekhuijsen zijn schoonvader/zoon
Herkomst eigenaars / oprichters Eindhoven
Herkomst vreemd kapitaal Familie kapitaal
Innovatieve aspecten Biljartlakens, waterdichte stoffen voor regenkleding, uniformen. Er werden diverse prijzen gewonnen.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en Internationaal

Algemene omschrijving

De basis van deze fabriek ligt bij de firma Elias, E.

Omstreeks 1921 werd de firma E. Elias omgezet in een naamloze vennootschap onder de naam N.V. Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias
Beide firmanten overleden plotseling kort na elkaar in 1924. Louis Broekhuijsen, die in 1926 was getrouwd met de oudste dochter van Isidore Elias, nam de leiding over de fabriek daarna over. Hij was verantwoordelijk voor de verdere uitbreiding en modernisering van de fabriek, o.a. Een eerste machine met vier elektromotoren werd geplaatst in 1935 en de toevoeging van een drie verdiepingen hoog gebouw met moderne elektrische weefmachines.

In de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek door de Duitse bezetter, net als alle Joodse bedrijven, onteigend. De Duitser G.W. Schneider werd in 1941 aangesteld als bewindvoerder en de firma adverteerde in het weekblad Storm van de Nederlandse SS. Ook droeg de firma bij aan de omstreden Duitse actie “Winterhulp”.
De familie Broekhuijsen-Elias had vóór de oorlog kunnen vluchten, maar deed dat niet uit plichtsbesef. Louis Broekhuijsen was als oud-officier bij het uitbreken van de oorlog weer als kapitein actief in het leger.
De firma Elias was bovendien een belangrijk leverancier van uniformen voor het Nederlandse leger.
In 1941 trad Louis Broekhuijsen aan als lid van de Joodse Raad, maar hij besefte dat aan deportatie toch niet te ontkomen viel, zodat de familie onderdook. Hiertoe moest de familie worden opgesplitst en werden er meerdere onderduikadressen gebruikt, waaronder ook twee locaties van medewerkers van de fabriek. Kort na de oorlog hervatte Louis Broekhuijsen de leiding over de fabriek tot aan zijn plotselinge dood in 1953, een paar maanden nadat de familie een nieuw pand in Goirle had betrokken. De oudste zoon Robert, een afgestudeerd chemicus, nam na zijn dood de leiding over tot 1957, daarin terzijde gestaan door zijn zus Annemarie.

In 1957 heeft N.V. Lakenfabrieken v/h Fa. E. Elias de onderneming Wollenstoffenfabriek Eras-Janssen, N.V., H. overgenomen. De nieuwe combinatie werd voortgezet onder de handelsnaam Elias-Eras.
Formeel blijft de N.V. Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias onder nieuwe eigenaren echter tot zeker in de jaren '70 bestaan.

Het fabriekscomplex aan de Industriestraat werd verkocht en de productie verplaatst naar het pand van Eras-Janssen aan de Ringbaan Noord.
Het is onbekend wie ten tijde van de fusie in 1957 directeur en eigenaar waren bij de overnemende partij N.V. Lakenfabrieken v/h fa. E. Elias. De bekende textielfamilies achter de beide fusiepartners, Elias-Broekhuijsen en Eras-Janssen, hadden zich na de fusie teruggetrokken uit de leiding van hun voormalige familiebedrijven.

073 Foto weverijgebouw E. Elias architect Beltman.jpg














Gezinskaart

Eliazer Elias
Isidore Elias
Louis Broekhuijsen
Robert Broekhuijsen

Opmerkingen

  • Een deel van het complex van de Eliasfabrieken aan de Noordhoek (Industriestraat) is na de fusie Eras en Eras verbouwd en in gebruik genomen door o.a. Otten Sanitair en een meubelhandelszaak. Het uit 1931 daterende gebouw van architect Beltman werd in 2011 gesloopt. Nu staat daar het gebouw van Tilburg Talent Square.

Bronnen

zie Elias, E.