Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Laarhoven van, Maria Henrica Johanna

Maria Henrica van Laarhoven
Laarhoven van Maria Henrica Johanna.jpg
afbeelding gewenst
Volledige namen Maria Henrica
Geboortedatum 19-11-1937
Geboorteplaats Goirle
Adres Groeneweg 13
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 20-10-1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Omgekomen bij een granaatinslag

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Maria Henrica van Laarhoven (geb. 19-11-1937 Goirle – gest. 20-10-1944), dochter van Adrianus van Laarhoven (Tilburg 1899 - Goirle 1974) en van Anna Maria Cornelia van Boxtel (Goirle 1909 - Goirle 1944).

Achtergrond

Ria werd geboren als zevende kind van Adrianus van Laarhoven en van Anna van Boxtel die op 5 mei 1924 in Goirle getrouwd waren. In hun huwelijk kregen zij de volgende kinderen: Adrianus in 1926, Franciscus in 1928, Franciscus in 1929, Anna in 1932, Wilhelmina in 1934, Maria Cornelia in 1935 en Maria Henrica in 1937 van wie er twee (Franciscus uit 1928 en Maria Cornelia) zeer jong overleden. Bij zijn huwelijk werd Adrianus leerlooiersknecht genoemd, in de bevolkingsregisters van Goirle staat hij te boek als fabrieksarbeider en kettingscheerder. Na zijn verhuizing van Tilburg naar Goirle was hij dus de textiel ingerold.

Binnenkort jarig

Waar de andere kinderen uit het gezin al op de lagere school zaten, was Ria het grootste deel van de tijd thuis of spelend buiten, omdat de schoolgebouwen vaak gevorderd waren door de Duitsers. Voor lagere scholen werden allerlei mogelijkheden aangepakt om toch tot onderwijs te komen maar voor de kleuters was dit ondoenlijk. Ze was van 1937 en dus zou ze over drie weken haar 7e verjaardag vieren. Misschien had ze al laten weten aan haar ouders wat ze graag als cadeautje wilde hebben. Van de zeer zware tijden zal ze niet alles begrepen hebben maar de reactie van haar moeder toen op 20 oktober de beschietingen weer in volle gang waren zal haar zeker niet onberoerd hebben gelaten. Op die dag was het weer zover. Haar broertjes en zusjes werden door moeder naar de molen gestuurd die als schuilplaats van de buurt diende en zelf wachtte ze op haar moeder die nog met haar bezig was geweest. Eindelijk renden ze naar de molen maar een geweldige knal in de buurt zal het laatste zijn dat ze gehoord hebben: vlak voor de ingang van de molen maakten enkele granaatscherven een eind aan hun levens. Onderwijzeres juffrouw Henriette Rensen beschrijft het in haar dagboek als volgt: “Hedenavond toen de granatenbui kwam opzetten was een moeder met haar acht kinderen nog in haar eigen huis, dicht bij de molen. Zeven kinderen stuurde ze alvast vooruit met het kleinste kind zou ze zelf volgen in de schuilkelder. Even later komt ze aanrennen, juist aan de voet van de molen treft haar een vreselijke scherf, die haar op slag doodt. Haar kind wordt eveneens dodelijk getroffen. Op de vlucht voor de dood grijpt deze haar op het laatste nippertje.”

Gebeurtenis

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregisters Goirle.

Literatuur

  • Ben Loonen (eindred.), “Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, , Goirle 1994.
  • Dagboek Henriette Rensen over de periode 1 oktober tot 5 november 1944, in archief Stichting Erfgoed Goirle.