Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Löwenstein, Alfred

Alfred Löwenstein
Afbeelding gewenst
Volledige namen Alfred Löwenstein
Geboortedatum 01-05-1875
Geboorteplaats Arfeld (DE)
Adres Jan Pietersz. Coenstraat 13
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Jette Rindskopf
Beroep Koopman
Overlijdensdatum 23-07-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Löwenstein, Alfred (geb. Arfeld (DE) 01-05-1875, gest. Sobibór (PL) 23-07-1943), zoon van David Löwenstein en Karoline Löwenstein. Hij was getrouwd met Henriette (Jette) Rindskopf. Zij hadden één zoon.

Achtergrond

Alfred Löwenstein werd op 1 mei 1875 in Arfeld (Duitsland) geboren als zoon van David Löwenstein en Karoline Löwenstein. Hij was getrouwd met Henriette Rindskopf. Zij kregen één zoon, Kurt. Alfred Löwenstein was koopman, het is niet bekend waarin hij handelde.
Alfred Löwenstein kwam met zijn vrouw op 21 januari 1939 vanuit Düsseldorf naar Tilburg. Zij trokken in bij hun zoon Kurt die aan de Jan Pietersz. Coenstraat 13 woonde.[1]

Deportatie

Alfred Löwenstein en zijn vrouw zijn niet opgeroepen om zich op 28 augustus 1942 te melden voor 'tewerkstelling' in Duitsland; voorlopig konden zij zich nog enigszins veilig wanen. Begin december 1942 werden vader en zoon Löwenstein met hun echtgenotes door de Duitsers gedwongen om in te gaan wonen bij de familie Bernstein[2] aan de Oisterwijksebaan 143. Maar op 29 maart 1943 verscheen een besluit van de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland, Hanns Albin Rauter, dat met ingang van 10 april 1943 de aanwezigheid van Joden in een aantal provincies - waaronder Noord-Brabant - verboden was. Joden die zich dan nog in de genoemde provincie ophielden, moesten overgebracht worden naar kamp Vught. Uitgezonderd waren leden van de Joodse Raad en gemengd gehuwde Joden. Op 9 april 1943 zijn 33 Joden uit Tilburg naar Vught overgebracht. Zes zieken, waaronder Alfred Löwenstein en zijn vrouw, zijn rechtstreeks naar Westerbork overgebracht (barak 68). Op 20 juli 1943 zijn ze gedeporteerd met de laatste (19e) trein die vanuit Westerbork naar Sobibór reed.[3] Daar zijn ze meteen bij aankomst op 23 juli 1943 vermoord. Alfred Löwenstein werd 68 jaar.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Kurt Löwenstein woonde al sinds 1933 in Tilburg.
  2. Het gezin Bernstein, man, vrouw en twee dochters, dook onder en overleefde de oorlog.
  3. Ok hun zoon en schoondochter werden met dezelfde trein gedeporteerd. De zoon is vanuit Sobibór doorgestuurd naar het werkkamp Dorohucza waar hij in november 1943 omkwam.