Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kuil 37

De Geel Hoef
OdenhoutKuil37-1.jpeg
Kuil 37

De boerderij Kuil 37 staat in Udenhout nog altijd bekend als de Geel Hoef en ligt bij de T-splitsing KuilHoutsestraatWaalwijkseweg. De boerderij wordt bewoond door Jan Burgmans. De huidige boerderij staat niet op de locatie van de oorspronkelijke hoeve. Die stond wat verder van de Kuil en dichter bij de Waalwijkseweg.

Burgemeester van Oisterwijk laat een nieuwe boerderij bouwen

In 1832 is de hoeve in bezit van Johannes Josephus Surpele, rentenier in 's-Hertogenbosch. Hij is gehuwd met Jacoba Mechtilda Maria Half-Wassenaar. Door erfenis komt de hoeve in 1869 in eigendom van de erfgenamen van zijn zuster de hoogwelgeboren vrouwe Everarda Francisca Half-Wassenaar van Onsenoort, gehuwd met Augustinus Theodorus baron van Rijckevoorsel van Kessel, ontvanger der directe belastingen te Sint-Michielsgestel. Daarna gaat de hoeve over op hun zoon Victor Marie van Rijckevoorsel van Kessel, wethouder te Hees bij Nijmegen en later burgemeester van Oisterwijk van 1881-1886. In 1896 wordt de oude boerderij gesloopt en een nieuwe gebouwd. De “eerste steen” van die verbouwing is nog steeds in de gevel naast de voordeur te zien. Er staat de volgende tekst op: V.M.v R v K. 18 1/5 96. De datum is 1 mei 1896 en de letters staan voor Victor Marie van Rijckevoorsel van Kessel.

In 1909 verkoopt Victor van Rijckevoorsel van Kessel de boerderij aan Alexander Joseph Verheijen, de bewoner van het kasteel van Loon op Zand. Die verkoopt in 1911 de boerderij door aan de huurder Willem van Laarhoven, die 15 jaar eerder ook al de naastgelegen hoeve van Gestel had gekocht. Willem heeft vijf kinderen: Cornelis, Anna Maria, een dochter getrouwd met Franciscus Mathijssen, een dochter getrouwd met Marinus Vermeer (Loonsehoek 1) en een dochter getrouwd met Harrie Vermeer (Schoorstraat 26). Boerderij de Geel Hoef wordt in 1942 eigendom van de oudste broer en zus, Cornelis en Anna Maria, beiden ongehuwd, die er ook wonen.

In 1958 wordt de boerderij verkocht aan zwager Marinus Vermeer van de Loonsehoek 1. Marinus heeft vijf kinderen: Jos of Adriaan of Ad (Loonsehoek 1), Cor, Jac (Schoorstraat 26), Wim (Loonsehoek 1) en Sjan (Slimstraat 76). Dochter Cor huwt Kees Burgmans, die in 1968 eigenaar wordt van de Geel Hoef.

Pijnekermis

De oude Geel Hoef was vroeger ook café en in die tijd was er op de tweede zondag van oktober een kermis met diverse vermakelijkheden, een buurtkermis zoals er vroeger elk jaar ook een was bij café ’t Gommelen. De kermis bij de Geel Hoef had de naam Pijnekermis.


Zie 04 De Geel Hoef