Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kruisgebouw Udenhout

Kruisgebouw Udenhout
Kruisgebouw.JPG
Het voormalige Wit-Gele Kruisgebouw thans vergadergebouw in de Zeshoevenstraat.

De plaatselijke vereniging "Het Wit-Gele Kruis" werd opgericht op 19 januari 1925. Op 2 januari 1925 was reeds zuster Victoire Buijs aangesteld als wijkverpleegster, waarna in 1930 de aanstelling volgde van zuster Alice Wender als gediplomeerd wijkkraamverzorgster. Het grote manco bij de uitoefening van hun werkzaamheden was een eigen ruimte voor een consultatiebureau met dokterskamer, een uitleenmagazijn, spreekkamer, enz. De eerste oplossing werd aangedragen toe de gemeente Udenhout in 1948 voor 275 gulden van het Rijk een houten barak kocht, groot 16 X 5 meter. Het zou echter nog tot 1957 duren voordat het wijkgebouw in de Zeshoevenstraat in gebruik kon worden genomen. Voor de financiering werd door het bestuur een renteloze obligatielening uitgeschreven, goot 10.000 gulden. Architect van de nieuwbouw was Edmond Nijsten (1902-1985) uit Vught. Nijsten was ook de architect van andere Udenhoutse gebouwen. De bouwkosten bedroegen circa 250.000 gulden. Het wijkgebouw werd eigendom van de gemeente en verhuurd aan het Wit-Gele Kruis. De officiële ingebruikname vond plaats op 10 januari 1957. Als eindresultaat van diverse samenwerkingsvormen gaat de vereniging per 1 januari 1993 op in Thuiszorg Midden-Brabant. Het gebouw kwam vrij nadat Thuiszorgorganisatie Thebe verhuisde naar Zorgcentrum "De Eikelaar". Deze Stichting heeft het gebouw van binnen grondig verbouwd en thans zijn er diverse ruimtes voor multi-functioneel gebruik zoals cursussen, vergaderingen, ontspanningsmogelijkheden, feestelijke bijeenkomsten, enz. In het gebouw bevindt zich ook een professionele keuken voor hobbykoks en kookcursussen. Op de verdieping bevindt zich een woning die door de Stichting wordt verhuurd.

Op 3 september 2005 kwam het beheer van het voormalige Wit-Gele Kruisgebouw, in het dorp ook wel Wijkgebouw genoemd, in handen van de Peppel nadat thuiszorgorganisatie Thebe was verhuisd naar de Eikelaar. Wethouder Hans Janssen was naar Udenhout gekomen om –getooid met een kroon van ballonnen- de sleutel over te dragen van het sterk gerenoveerde en opnieuw ingerichte gebouw, dat voortaan werd aangemerkt als het Kruisgebouw. Belangrijkste wapenfeit is ongetwijfeld dat er in het gebouw een mortuarium is gerealiseerd, zodat de Udenhouters opnieuw in Udenhout een afscheidsruimte hebben. Het Kruisgebouw is ook voorzien van ideale vergaderruimtes en van een grote keuken, allemaal op de begane grond en daarmee tevens geschikt voor ouderen en gehandicapten.