Kroegen

BalkTiu.jpg

Een studentenstad kan niet zonder kroegen. Bij de start van het academisch jaar, als duizenden eerstejaars zich in Tilburg melden, putten media als Univers zich uit met lijstjes van de al dan niet beste studentenkroegen van de stad. De meningen over de tientallen etablissementen in de binnenstad verschillen steevast, maar men is het er wel over eens dat op de Korte Heuvel, het Piusplein (foto), de Stadhuisstraat en de Paleisring the places to be zijn. Bolle, Brandpunt, Philip en De Boekanier komen er steevast goed uit, ook al omdat ze het thuishonk zijn van verenigingen of disputen en met dobbelstenen, kaarten of goedkope biertanks de prijs nu en dan verlagen. Op donderdagavond zijn de rijen wachtenden in de binnenstad soms dermate lang dat men het heil elders zoekt. In de Spoorzone blijkt RAW een geliefde plek, aan de Korvelseweg Berlijn en aan de Piushaven Burgemeester Jansen.

Kroegen.jpg

Kroegdichtheid

De kroegdichtheid in het stadscentrum is in de loop der jaren flink toegenomen. Enkele decennia geleden zaten aan de Korte Heuvel nog winkels, waaronder een slijterij en boekhandel Giannotten. De namen van sommige cafés verwijzen nog naar die tijd: Bakker, De Slijterij, De Baret. Verdwenen zijn inmiddels enkele gelegenheden waar in de seventies en eighties tot diep in de nacht ‘geswingd’ kon worden, zoals Swinge bij Dinge en de progressieve discotheek De Spoel. Veel oud-studenten die in de stad zijn blijven wonen bewaren er goede herinneringen aan, en gingen recentelijk weer los op ‘revivalfeestjes’ als het ‘Swingebijdingeding’ en ‘Terugspoelen’.

Nooit was er beter bier

Rond 1980 kochten voormalige leden van de anarchistische folkband ‘De Veulpoepers’ een café langs het rode fietspad tussen de stad en de campus. Ze doopten het ‘De Egelantier’, naar hun grootste hit (een café waar nooit beter bier was). Jarenlang was het een trefpunt van studenten, al dan niet op de heen- of terugweg naar de universiteit. Het dichtst bij de campus gelegen is café Het Dorstig Hert. Al sinds 1926 ligt het om de hoek bij de Bredaseweg. Niet echt een studentenkroeg, maar medewerkers of studenten van de universiteit naartoe gaan er vaak heen als er iets te vieren valt. Al is daar in de tegenwoordige tijd minder noodzaak voor: op de campus is sinds 2008 een ‘eigen’ grand café te vinden. En voor personeelsleden is er op vrijdagmiddag het PV-café van de personeelsvereniging. Studentenkroegen Bolle en Brandpunt, op het Piusplein