Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kreitenmolen

Kadaster Kreitenmolen 1832
Plaats Kreitenmolen.jpg
Rood omrand perceel

De ‘Creijtenmolen’ in Udenhout wordt in 1348 voor het eerst vermeld, maar de windmolen bestond al eerder omdat die vermelding een erfruil betrof. Na vele wisselingen van eigenaars brandde de molen in 1856 af (zie Brand Kreitenmolen). In dat jaar liet de familie Van Riel op dezelfde plek in elk geval een stenen stellingmolen bouwen, die in 1906 eigendom werd van Martinus Bertens.

In 1918 kwam de graanmolen in handen van de familie Coppens-Van Iersel, die deze in 1934 uitbreidde met een graanpakhuis. Hierin kwamen mengmachines, liften met silo’s en een zuiggasmotor voor de aandrijving van de machines.

De molen werd rond 1942 gesloopt en de firma Coppens maakte toen al gebruik van een machinale maalderij. Deze fabriek kreeg in 1966 de naam De Voorzorg en was gespecialiseerd in produceren van meel en bloem. In de jaren tachtig werd het bedrijf verplaatst naar Helvoirt, waarna de malerij werd afgebroken. De Kreitenmolen stond in de straat die ernaar werd vernoemd.

Zie ook