Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Korvelseweg (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: Secretarie 11 mei 1926 (2) [Gemeenteblad 1926 nr. 13]
Jaar: 1900Vanaf het St. Annaplein in zuidwestelijke richting tot het Korvelplein.


Korvelseweg.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

1556.jpg


De Korvelseweg in 1910.

In 1533 is er sprake van die Corvelschestraet (> Korvelplein). De onverharde weg van het Korvel(plein) via de Zomerstraat naar de Heuvelstraat en Oude Markt is tot 1828 onverhard geweest. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 heet het meest noordelijke deel van de huidige Korvelseweg Haringseind, en ook het boekje Verdeeling van de Tienden uit 1778 spreekt over het Harings-end. In het begin van de 19e eeuw waren in feite alleen de Heuvelstraat, Markt en Nieuwlandstraat met keien bestraat. In het door Koning Willem I in 1816 gelanceerde nationale wegenplan was ook een weg van Tholen naar Grave opgenomen. Deze zou via Breda rechtstreeks naar Den Bosch lopen en Tilburg niet aandoen (> Bredaseweg). Na enkele plaatselijke protesten werd in 1821 uiteindelijk vastgesteld dat Tilburg aan de nieuwe weg zou komen te liggen. In 1825 werd Tilburg bereikt en zou de weg vanaf de Berkdijk dwars door de Schijfakkers in een rechte lijn naar de Steenweg (Heuvelstraat) worden aangelegd.


De ondernemers Diepen en Jellinghaus (> Diepenstraat en Jellinghausstraat), die hun lakenfabriek (toen nog) aan het Korvelplein hadden liggen, deden pogingen om de nieuwe weg langs hun fabriek te laten lopen. Diepen is zelfs met een verzoekschrift, door 180 personen uit de wijk Korvel ondertekend, naar de koning in Den Haag gegaan. Het was voor Diepen van het grootste belang een goede verbinding voor de aan- en afvoer van grondstoffen en produkten te krijgen. Het ging niet door. De fabriek bleef zodoende op ca. 12 minuten afstand van de vaste weg liggen. Op 16 juni 1827 doet de firma een verzoek aan het gemeentebestuur om in 1/3 van de kosten bij te dragen voor de aanleg van een straatweg van de fabriek naar de grote weg (Bredaseweg).


Op 27 oktober 1828 nam de gemeente het besluit dat er door de firma een straatweg mocht worden aangelegd van drie Nederlandse ellen breed, door het Haringseind naar de Zomerstraat en niet door den akker langs de huidige Diepenstraat naar de Bredaseweg. De stad zou een bijdrage van f 1600,- geven. Reeds op 10 oktober 1828 is de eerste kei van deze weg gelegd door de 9-jarige Hubert Diepen, de tweede door de 5-jarige Willem August Jellinghaus en de derde door de 6-jarige Wilhelmus Hubertus van Roessel. In de legger van wegen en voetpaden (Raad 07-11-1872) wordt de oude naamgeving van de straat precies omschreven: de straat heette vroeger vanaf Jos van der Loo (hoek St. Annaplein, R P) tot aan de Korveldwarsstraat 'Haringseind', vanaf de Korveldwarsstraat tot aan de Paterstraat en Hesperenstraat 'Korvelsche weg' , en vanaf Paterstraat tot Korvelplein 'Korvel' . Het Korvelplein behoorde destijds ook tot Korvel. De gemeenteraad omschrijft in 1881 de Korvelseweg als Korvel, van het Haringseind tot en met het Plein en in 1900 Korvelscheweg. Van het St. Anna-plein tot Korvel.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.