Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Korput, Joannes Josephus Elisabeth van der

Joannes Josephus Elisabeth van der Korput
Korput j.j..jpg
Roomsch Leven 2 februari 1946
Volledige namen Joannes Josephus Elisabeth van der Korput
Geboortedatum 27-01-1918
Geboorteplaats Tilburg
Adres Industriestraat 7
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Etaleur
Overlijdensdatum 11-05-1940
Plaats van overlijden Dordrecht

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Joannes Josephus Elisabeth van der Korput (Tilburg 27-01-1918– Dordrecht 11-05-1940), etaleur. Zoon van Johannes Cornelis Josephus van den Korput (1888-1941) en Francisca Bernardina Maria Pinke (1883-1969).

Prentje korput.png

Achtergrond en jeugd

Joannes Josephus Elisabeth van der Korput wordt op 27 januari 1940 te Tilburg geboren als zoon van Johannes Cornelis Josephus van den Korput , banketbakker en Francisca Bernardina Maria Pinke. Jan groeit op aan de Spoorlaan en later in de Willem II straat waar zijn vader een banketbakkerij en later ook nog een kokerij heeft. Jan is derde in de rij van vier kinderen en heeft twee zussen en een broer. Jan kiest voor het vak van etaleur en werkt bij de Vroom & Dreesman in de Heuvelstraat.

NTC 21 mei 1940

Gebeurtenis

Hij is dienstplichtig sergeant MC-III-2 R.W. in de meidagen van 1940 Een afdeling van het Regiment Huzaren Motorrijders (2 RHM), ingedeeld bij de Lichte Divisie, werd bij het aanbreken van de 12e mei overgezet van Papendrecht naar Dordrecht. De berijders van deze motorfietsen met zijspan, waaronder Jan waren op 10 mei bij Mill in gevecht geweest en kwamen in de morgen van 11 mei over Vught naar Gorinchem. De troep kreeg rust in Wijngaarden. Daarna ging het door naar Dordrecht. Nadat de motoren in de stad waren getankt, reed een groep naar de Hugo de Grootlaan. Omdat de tunneluitgang aan de Krispijnzijde onder vuur lag, werd flink gas gegeven en brulden de motorfietsen naar het Hugo de Grootplein. Onkundig van de situatie, daverden de berijders over het verkeersplein en vervolgens linksaf de nieuwe Rijksweg op. Gadegeslagen door verbouwereerde Duitse parachutisten, die zich ophielden in en om de Glazenstraat. Ze gierden over de Rijksstraatweg naar Amstelwijck. Bij het cafe Wilhelminaboompje ging het rechtsaf naar het veer. Omstreeks 11.50 knalden daar Lewis-mitrailleurs en Hembrug- karabijnen. De Nederlandse troepen in Wieldrecht zagen plotseling in volle vaart motorfietsen op zich afkomen. Zeven doden en enkele gewonden waren het dramatische gevolg... Een andere groep motorrijders, waaronder Jan, vergiste zich op het Hugo de Grootplein. Vanuit de stad is de eerste weg rechts de Weeskinderendijk-boven. Na het benzinestation weer een afslag naar rechts, de Weeskinderendijk-Beneden. Rechtdoor ging het naar de vroegere Rijksweg. Met flinke snelheid namen enkele zijspannen de tweede afslag rechts, bij het Sportfondsenbad. De oprit van de Zwijndrechtse verkeersbrug kwam in zicht. De huzaren daverden, onbewust van hun lot, recht naar de stellingen van verraste Duitse parachutisten. Salvo's van machinegeweren troffen de aanstormende motoren. Er vielen 9 doden van MC-III-2 RW en 2RHM. De uitgebrande voertuigen en hun dode berijders hebben er nog enkele dagen gelegen. (bron http://www.zuidfront-holland1940.nl/dordt/dordtopenstad/het_eiland_07.html) Jan wordt eerst als onbekende soldaat begraven in Dordrecht maar later geïdentificeerd. Op 22 oktober 1948 wordt hij herbegraven in Tilburg op het kerkhof aan de Bredaseweg.

In januari 1947 is er in het toenmalige V & D gebouw een gedenksteen voor Jan geplaatst. Deze is verloren gegaan bij de brand die het V & D pand verwoestte in 1965.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen

Internet

Johannes Josephus Elisabeth van de Korput op Oorlogsbronnen.nl