Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koopmans gebouw

BalkTiu.jpg

Het gebouw waarin Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) huist, is vernoemd naar econometrist Tjalling Charles Koopmans (1910-1985). Hij was de tweede Nederlander die de Nobelprijs voor de Economie won, in 1975, samen met de Rus Kantorovitsj, voor hun theoretische werk over het optimale gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Daar Koopmans in 1946 de Amerikaanse nationaliteit kreeg, is het publiek eerbetoon in Nederland tot nu toe beperkt tot een gedenksteen aan zijn geboortehuis in ’s Graveland. De faculteit reikt met enige regelmaat the Tjalling C. Koopmans Medal uit aan zich onderscheidende leden zoals Arie Kapteyn (2008) of Theo Nijman (2012).

Koopmans-etagekl.jpg

Ontwerp Bedaux

Het gebouw (de foto is van de verbouwingsperiode in 2018) dateert van 1972 en is een ontwerp van Jos. Bedaux. In de jaren vijftig, bij het ontwerp van het Cobbenhagengebouw was voorzien dat ernaast een drietal lage gebouwen zou komen bedoeld voor de onderzoeksinstituten. Maar de enorme groei van de universiteit noopte al snel tot een radicaler oplossing: hoogbouw, met niet minder dan twaalf verdiepingen. In het ontwerp zijn elementen opgenomen die ook in het Cobbenhagengebouw worden aangetroffen: het grijs van het beton, de muschelkalksteen en ook het wit van de balkonplaten voor de terugliggende ramen. Het gebouw oogt rank, onder meer door de glazen gevel op de begane grond. Aanvankelijk kon men onder de pilaren van het linker deel van het gebouw doorlopen, wat het idee van lichtheid nog versterkte, maar door de toevoeging van een donkere, technische ruimte is dat effect teloor gegaan. In 2017 startte de tweede renovatie van het gebouw, een proces waarmee niet iedereen onmiddellijk even ingenomen bleek. De verbouwing zou te duur zijn, de toekomstige kamers te klein, dan wel met onvoldoende privacy. Hoewel inschikken niet het meest in het oog springende kenmerk van de moderne tijd is, is er – als altijd – een compromis bereikt. In 2019 wordt het gebouw weer in gebruik genomen.