Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koningsoordlaan (Berkel-Enschot)

Stadsdeel: Berkel-Enschot
Datum besluit: B en W 6 juli 2010 [2]
Jaar: 2008



De straat lopende vanaf de Burgemeester Bechtweg westwaarts, vervolgens noordwaarts, oostwaarts, noordoostwaarts, noordwestwaarts en noordoostwaarts kruisende de Rauwbrakenweg vervolgens noordoostwaarts tot aan de Pandgang, vervolgens noordwaarts, noordoostwaarts en vervolgens oostwaarts tot de Molenstraat.


Herkomst

61816.jpg



Genoemd naar het klooster (> Kloosterstraat) Koningsoord van de trappistinnen, officieel cisterciënzers geheten. Nederlandse vrouwen die voor het leven als cisterciënzer kozen, moesten vroeger naar België, naar de abdij Notre-Dame de la Paix te Chimay. De groei van de groep Nederlandse zusters leidde tot het besluit om in Nederland een eigen abdij te bouwen. Op 21 november 1933 werd in Berkel-Enschot begonnen met de bouw, en in 1937 was de abdij gereed. In september 1940 werd Koningsoord een zelfstandige abdij. In deze abdij verbleven ook de trapistinnen Maria Theresia, Hedwigis en Veronica, drie dochters uit het tot het katholicisme bekeerde joodse gezin Löb (> Löblaan), die zo tragisch aan hun eind kwamen. Door de toenemende verstedelijking van Berkel-Enschot besloten de zusters elders een nieuw klooster te stichten. In 2009 werd een nieuw klooster betrokken op het terrein van de missionarissen van Mill Hill, tussen Arnhem en Oosterbeek. Op en rond de plaats van het huidige Koningsoord ontwikkelt de gemeente Tilburg een nieuw dorpshart, met woningen, een winkelcentrum met parkeergarage en een nieuw zorgcentrum. In de abdij komen seniorenwoningen, een bibliotheek en een wijkcentrum.


Bron: Rob van Putten.