Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koningsoord

Abdij Koningsoord
Locatie Raadhuisstraat 26, Berkel-Enschot
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 521132

Abdij Koningsoord (rijksmonument) in Berkel-Enschot, werd in de jaren 1933-1937 in neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van Jos A. van Dijk. Initiatiefnemer voor de bouw was Dom Simon Dubuisson, abt van het trappistenklooster O.L.V van Koningshoeven. De bouw van het klooster werd gerealiseerd door een aantal monniken, samen met arbeiders uit Berkel-Enschot en omgeving. Het gebouw was tot 2008 het onderkomen van de trappistinnen.

Media Not found

Het kloostercomplex bevat onder meer de volgende onderdelen:

Poortgebouw met garage en voortuin

Het poortgebouw vormde de toegang tot het klooster. In de buitenpoort bevinden zich de heiligenbeelden van Gertrudis van Helfta en Ludgardis van Tongeren. In de topgevel van het poortgebouw bevindt zich het beeld van de Tronende Maria, met op haar schoot het kind Jezus met kroon, scepter en wereldbol. Het is Onze Lieve Vrouw van Koningsoord, aan wie de abdij was toegewijd.

Abdijkerk met sacristie

In deze kruisvormige kloosterkerk bevinden zich diverse monumentale glas-in-loodramen, zoals voorstellingen van heiligen van de cisterciënzer kloosterorde in het priesterkoor en verder gebrandschilderde roosvensters aan de achterzijde en in de dwarsvleugel.

Kapittelzaal

Deze ruimte was oorspronkelijk de vergaderzaal van de zusters. Later werd deze zaal gebruikt als eetzaal (refter). Ook in deze ruimte zijn diverse glas-in-loodramen te aanschouwen.

Scriptorium en Kovelkamer

Het scriptorium was de lees- en schrijfzaal van de zusters. Hier stonden de lessenaars waaraan de zusters zaten te lezen of te schrijven. Er hoorde ook een uitgebreide bibliotheek bij. De kovelkamer was de kleedkamer van de zusters. Hier hingen de witte gebedskleden die ze droegen tijdens de vieringen in de kloosterkerk.

Zie ook

Landgoed Koningsoord