Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koningshoeven (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: Koningshoeven
Datum besluit: B & W 25 november 1971
Jaar: 1924De straat, lopende vanaf de Kempenbaan, iets ten zuiden van samenkomst van de Ringbaan-Zuid en Meierijbaan, zuidoostwaarts, tot de grensscheiding met de gemeente Hilvarenbeek, voorbij de brug over het Wilhelminakanaal.


Koningshoeven.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

62302.jpg


De Schaapskooi en de Koningshoeven in 1881.


Op 29 september 1924 onthulde koningin Wilhelmina op de Heuvel het standbeeld van koning Willem II (> Willem II-straat). Bij deze gelegenheid werd aan een gedeelte van de (>) Hoevenseweg, en wel vanaf de brug over het zijkanaal tot aan de grensscheiding met de gemeente Hilvarenbeek, de naam gegeven van Koningshoeven. In 1834 kocht de prins van Oranje, de latere koning Willem II, in de Hoeven twee boerenhofsteden met bouw- en weiland en heidegrond. De betekenis van het ontginnen van woeste gronden en het stichten van hoeven in deze buurtschap, is aanleiding geweest voor deze officiële naamgeving, hoewel deze officieus al in de vorige eeuw voorkwam.


Op 2 juni 1834 werd op het grondgebied van Berkel door de 17-jarige prins Willem (de latere koning Willem III) de eerste steen gelegd van een grote schaapskooi voor de genoemde boerenhofsteden (respectievelijk Willemshoeve en Sophiahoeve). Er werd over geschreven dat er weldra, eerst eenige overschoone rammen werden opgenomen van Spaansch ras, tot veredeling van het Inlandsche, voor eene groote geldsom in Saksen aangekocht, en vervolgens een troep van twee-en-veertig allervoortreffelijkstie Silezische ooijen en rammen.


Op 29 mei 1835 werd de eerste steen gelegd voor de Annahoeve, de eerste in de reeks van ontginningsboerderijen die de prins zou laten bouwen (> Prinsenhoeven). De Schaapskooi, de Willemshoeve en de Sophiahoeve zijn in 1852 verkocht aan de Tilburgse koopman C. Jansen, die ze in 1868 weer verkocht aan de wolverver Caspar Houben (> Caspar Houbenstraat). In 1881 schonk deze laatste de drie hoeven aan de paters trappisten (> Trappistenstraat), die er later, in 1893, het klooster bouwden.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).

Zie ook

Trappisten