Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Konings, Godefridus Wilhelmus Matheus

Godefridus Wilhelmus Matheus Konings
Volledige namen Godefridus Wilhelmus Matheus Konings
Geboortedatum 05-05-1909
Geboorteplaats Tilburg
Adres Koningshoeven 189
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Johanna Henrica van Hees
Beroep Koperslager
Overlijdensdatum 13-05-1940
Plaats van overlijden Rhenen

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Konings, Godefridus Wilhelmus Matheus geb. Tilburg 05-05-1909, gest. 13-05-1940 Rhenen), koperslager. Zoon van Adrianus Godefridus Konings (Tilburg 1885-?), koperslager, en Johanna Josephina Maria Vermeer (Tilburg 1886-1958). Getrouwd op 12-05-1936 met Johanna Henrica van Hees (Tilburg 1911-1982). Zij kregen twee zoons. Konings sneuvelde op 13-05-1940 in Rhenen tijdens de verdediging van de Grebbeberg.

Achtergrond en jeugd

Goof werd geboren op 5 mei 1909 in Tilburg als eerste kind van Adrianus Konings en zijn echtgenote Johanna Vermeer. Goof had zes jongere broertjes en twee jongere zusjes. Op zijn twaalfde startten Goof en zijn vader een loodgietersbedrijf. De vader van Goof was voorheen werkzaam als textielarbeider, maar waagt samen met zijn zoon de sprong in het diepe. Goof en zijn vader Janus starten het bedrijf op precies het juiste moment. Het inwonersaantal van Tilburg groeit enorm en al deze nieuwe stadsgenoten hebben een woning nodig. Compleet nieuwe wijken, rioolstelsels en waterleidingen moeten worden aangelegd. Ook doen allerlei nieuwe technieken hun intreden. Het bedrijf van Janus en Goof speelt hier goed op in en groeit met de stad mee. Meerdere broers gaan ook voor het bedrijf werken. In 1929 krijgt het familiebedrijf zelfs de opdracht om het loodgieters- en dakdekkerswerk van de kerk van het Groeseind te doen. Als blijk van het zakelijke succes van het familiebedrijf, koopt Janus een nieuw huis met winkel en werkplaats aan het Van Kinschotplein 6. Op 5 januari 1929 betrekt de familie het woonhuis. Rond die dezelfde tijd wordt Goof opgeroepen voor dienstplicht.

Dienstplicht

Op woensdag 20 maart 1929 moet Konings zich melden in Utrecht. Hij is voor vijf maanden gelegerd in de Kromhoutkazerne waar hij wordt ingedeeld bij de Verlichtingsafdeling. De Verlichtingsafdeling werkt met gaszoeklichten, een soort schijnwerpers die in het donker de infanterie schutters moeten bijlichten wanneer er vijandelijke troepbewegingen worden gehoord. Konings gaat in deze periode veel met verlof. Thuis is er enorm veel werk te doen en kan hij eigenlijk niet gemist worden. Het leven op de kazerne is chaotisch en het werken met de verouderde materialen die vrijwel allemaal in slechte staat zijn, bevalt hem niet. Op 3 september 1929 gaat hij met groot verlof. In september 1933 en mei 1935 wordt hij nog enkele weken opgeroepen maar aan deze periode van rust komt in augustus 1939, tijdens de Algehele Mobilisatie, een einde.

Algehele Mobilisatie

In de tien jaar voor de mobilisatie verandert er veel in het leven van Konings. Zo trouwt hij een week na zijn zevenentwintigste verjaardag met Johanna (Jes) van hees. Samen gaan ze wonen aan de Koningshoeve op nummer 198 en op 22 december 1937 wordt hun eerste zoon Adrianus (Jos) geboren. Als op 28 Augustus 1939 het bericht komt dat alle dienstplichtigen van de lichtingen 1924 tot en met 1939, mannen tussen de 19 en 34 jaar, zich de volgende dag moeten melden op hun oorlogsbestemming, is Johanna al enkele maanden zwanger van hun tweede kind. Konings moet zich melden in Utrecht en valt onder de tweede Verlichtingsafdeling II VL. Na enkele dagen vertrekt hij met zijn legeronderdeel naar Kasteel Zuilenburg. Dit is de teruggetrokken positie van het onderdeel. De vijand weet zo niet wat de echte locatie van de oorlogsopstelling is. Na enkele weken vertrekken ze naar Villa Voorwijk bij Wijk Bij Duurstede. Dat is de nieuwe commandopost van de II VL. In de nacht van 10 op 11 november wordt er alarm geslagen omdat de internationale spanningen hoog oplopen. Iedereen moet met volle bepakking klaarstaan. Ze gaan naar de Grebbelinie, waar duizenden burgers nog bezig zijn met het aanleggen van loopgraven. De stellingen zijn nog verre van gevechtsklaar. Over het nut van de linie wordt onder de soldaten getwijfeld. Ook gaan er geruchten dat ze tegen de avond weer in Voorwijk zijn. Konings en zijn onderdeel gaan inderdaad terug naar de villa en de oorlogsspanning lijkt weer af te nemen. In januari 1940 neemt konings meerdere malen verlof. Het lijkt er op dat Johanna heeft aangevoeld dat er iets met haar ongeboren kindje mis is. Op 16 februari komt hun tweede zoontje levenloos ter wereld. Johanna heeft de bevalling zonder haar man moeten doen. Konings krijgt vier extra dagen buitengewoon verlof. Ook in maart neemt hij veel verlof op maar in april komt daar een einde aan doordat alle verloven worden ingetrokken. De internationale spanningen nemen enorm toe doordat Duitsland op 9 april Noorwegen is binnengevallen.

De Meidagen

In de nacht van 9 op 10 mei wordt Konings weer met zijn onderdeel wakker gemaakt om naar Rhenen te gaan. Met de gedachte om binnen enkele dagen weer terug op Voorwijk te zijn vertrekken ze. Niets blijkt minder waar. De soldaten worden overvallen door de ronkende motoren van Duitse vliegtuigen. Duitsland is Nederland binnen gevallen en de oorlog is begonnen. De werkzaamheden aan de Grebbelinie zijn dan in volle gang; pas in november was de oplevering gepland. Daarom kiezen de Duitsers juist deze plek om aan te vallen. Om zes uur in de ochtend arriveert Konings met zijn onderdeel bij de loopgraven. De gaszoeklichten blijken niet te werken en ook hun overige materiaal is zeer slecht. Ook is er niks afgesproken over wie verantwoordelijk is voor de bescherming van de manschappen van de verlichtingsafdeling. Op 12 mei begon de Duitse aanval op de frontlinie waarbij de Duitsers flinke terreinwinst boeken. De aftocht van de Nederlandse manschappen verloopt chaotisch en Konings keert niet terug bij zijn onderdeel. Niemand mist hem en hij wordt pas na enige tijd als vermist opgegeven. Waarschijnlijk is Konings tijdens het terugtrekken gewond geraakt en in Achtberg achtergebleven of daar door een granaat geraakt. Er is een sterk vermoeden dat dit Nederlands militair vuur was. Op 17 mei, twee dagen na de capitulatie van Nederland, wordt Konings gevonden langs een doorgaande weg in Achtberg. Diezelfde dag wordt hij begraven op het Kerkhof op de Grebberg. Op 3 maart 1948 ontvangt zijn vrouw Johanna het Oorlogsherinneringskruis ter ere van haar omgekomen man.

“In Belgien gefallener Hollander”

Goof liggend tegen de muur van een boerderij met een witte zakdoek in zijn hand

Vele jaren na de dood van Konings verschijnt er een advertentie op de Duitse site van eBay. Het betreft een serie foto’s, waarop op de achterkant staat vermeld “Wageningen”. Op een van de foto’s staat echter een andere tekst, namelijk: “In Belgien gefallener Hollander”. Op de foto is een soldaat te zien die tegen een muur van een boerderij ligt. In zijn hand heeft hij een witte zakdoek. Wanneer amateurhistoricus en gepensioneerd luitenant-kolonel Michiel Teunisse de foto van de soldaat onder ogen krijgt is hij meteen geïnteresseerd. Hij besluit een onderzoeksproject op te zetten en de hulp in te schakelen van vrijwilligers en experts. Samen gaan ze opzoek naar de herkomst en achtergrond van de foto. Na een lange zoektocht blijkt het om Goof te gaan. Aan de hand van de boerderij die op de achtergrond te zien is, kon de plaats gelokaliseerd worden en de soldaten die daar in de buurt gevonden zijn. Teunisse zocht na zijn ontdekking contact met Ad Konings, een neef van Goof. Allebei schreven zij een verslag over Goof en de foto. Deze verslagen zijn terug te vinden in de bronnenlijst.

Gebeurtenis

Gesneuveld meidagen 1940, Tilburgse militairen

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945,


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002) p. 30

Websites