Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kolen, Harry

Harry Kolen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Harry Kolen
Geboortedatum 21-06-1917
Geboorteplaats Heerlen
Adres Lijnsestraat 13
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Aloijsia Antonia van den Broek
Beroep Arbeider
Overlijdensdatum 23-03-1945
Plaats van overlijden Buchenwald (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Harry Kolen (Geb. Heerlen 21-06-1917, gest. Buchenwald (DE) 23-3-1945), arbeider. Zoon van Anna Maria Kolen (1889-1971). Op 31-07-1935 trouwde hij met Aloijsia Antonia van den Broek (1918-1993). Uit dit huwelijk worden zes kinderen geboren. Kolen overlijdt op 23-03-1945 in Buchenwald.

Achtergrond en jeugd

Harry wordt op 21 juni 1917 te Heerlen geboren als zoon van de ongetrouwde Anna Maria Kolen. Kort na de geboorte van Harry verhuist zijn moeder terug naar haar ouders in Tilburg. Hier groeit Harry op bij zijn opa en oma Kolen- van den Berkel. Op 31 juli 1935 trouwt Harry op 18-jarige leeftijd met de 16-jarige Aloijsia van den Broek. Er worden 6 kinderen geboren waarvan er 3 op jonge leeftijd overlijden.

Arbeidsinzet in Duitsland

Eind 1941 wordt Harry aangehouden en overgebracht naar Haaren en vandaaruit naar Duitsland gestuurd voor Arbeidsinzet. Als hij voor verlof terug is in Nederland wordt hij wederom opgepakt en op transport gesteld.

Harry wordt op 25 september 1944 ingeschreven in de administratie van kamp Sachsenhausen. Hij wordt doorgezonden naar het concentratiekamp Lieberose in het dorp Jamlitz vlak bij de stad Lieberose. In 1943 richtte de SS een subkamp op van het concentratiekamp Sachsenhausen naast het treinstation van Lieberose in Jamlitz. De gevangenen moesten de faciliteiten van het militaire SS-oefenterrein "Kurmark" bouwen. Het sterftecijfer was zeer hoog, want het motto was "vernietiging door arbeid" In september 1944 komt er nog een groot transport Nederlanders aan, ze komen vanuit kamp Vught.

Op 2 februari 1945 werd het kamp door de Duitsers ontruimd vanwege de oprukkende Russen. Gevangenen gingen op een zogenaamde dodenmars naar Buchenwald. Degenen die te zwak waren ( 1342 gevangenen) bleven achter en werden op twee achtereenvolgende dagen door SS’ers doodgeschoten. Harry overleeft de 275 kilometer lange dodenmars maar overlijdt op 23 maart 1945 alsnog aan een bloedvergiftiging na een infectie in kamp Buchenwald.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe links