Koffer, de

BalkTiu.jpg

Universiteitstheater

De Koffer is de studententheatervereniging van Tilburg en omgeving. De Koffer werd in 1992 opgericht door studenten van de universiteit – met name Sandra Broekmans en Tanja Oostvogels. Het was een soort doorstart van de zieltogende WUT, de ‘Werkgroep Universiteits Theater’. Die was in 1985 opgericht, en speelde een meer politiek repertoire – met onder andere eenakters van Bertolt Brecht.

De Koffer ging van start met circa twintig studenten, die speelden in cursus- en projectverband, onder leiding van diverse jonge Brabantse theatermakers. Al vanaf het prille begin wisten ook studenten van de hogeschool hun weg naar het Kofferpodium te vinden.

Black Box

Aanvankelijk vonden de repetities plaats in de kelders van het Cobbenhagengebouw, maar in 1998 kon de theaterzaal – Black Box – in het nieuwe Esplanade studentencentrum betrokken worden. Het gezelschap werd financieel gesteund door de universiteit, het aantal leden nam toe en de vleugels werden her en der uitgeslagen. Zo worden er festivals in de stad georganiseerd en optredens verzorgd voor derden waarmee de vereniging ook eigen inkomsten verwerft.

In het lustrumjaar 2017 bestaat De koffer 25 jaar. Bij die gelegenheid werd niet alleen een avondprogramma voor oud-spelers verzorgd, maar ook een tijdelijk Koffer Museum ingericht.