Koeken
Tot in de jaren dertig was het in Tilburg gebruikelijk dat een jongeman een kermiskoek gebruikte om een meisje te tonen dat hij verliefd op haar was. Bakkers spoten met suikerletters boodschappen op de kermiskoek als ‘Ik weet niet beter te bedenken dan U dees kermiskoek te schenken’.
Speciale koeken werden tijdens de kermis gebruikt bij het koekhakken. Met een bijl werd de koek in stukken gehakt, maar hierbij gebeurden veel ongelukken en het spel werd in 1788 verboden.
Een Tilburgse koek die altijd bleef, is de Nieuwjaarskoek, die door steeds meer bakkers wordt gemaakt. De ovale en van speciaal deeg vervaardigde koek wordt gesierd met opschriften als ‘Zalig nieuwjaar’. Onder Tilburgse buren was het een goede gewoonte om elkaar een Nieuwjaarskoek te geven, als wens om er samen een goed jaar van te maken.
Met Pasen kleedden Tilburgers zich niet alleen op hun paasbest, ze trokken ook extra geld uit voor de maaltijd. Slagers en bakkers anticipeerden daarop door de beste producten te leveren. Als klantenbinder schonken de bakkers hun vaste cliëntèle met Pasen krentenmik. Dit gebruik bestond nog in het begin van de twintigste eeuw, terwijl de bakkersbond Sint Honoré al in 1897 had opgeroepen hiermee te stoppen, omdat het te duur werd.
Een koek die alleen uit Tilburg kwam, was de Mik meej vinken.
Frans en Karin van Morkhoven verkochten in 2006 op de Tilburgse Kermis de Tilburgse kermiskoek. Met gevoel voor historie en met zakelijk inzicht bliezen zij een oud fenomeen nieuw leven in.
Zie ook
Externe link
Tilburgse Kermis op Het Geheugen van Tilburg