Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

René Klessens

René Johan Joseph Henri Martin Cornelis Klessens
Volledige namen René Johan Joseph Henri Martin Cornelis Klessens
Geboortedatum 24-01-1939
Geboorteplaats Tilburg
Adres Molenbochtstraat 19
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 03-11-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Individuele gebeurtenis

Op vrijdag 3 november 1944 vloog een V-1 over het oostelijk stadsdeel en werd neergeschoten. Het projectiel stortte met een daverende explosie neer op een akker aan de Heikantsebaan. In de Molenbochtstraat speelde op dat moment René Klessens. Hij viel bewusteloos op straat. Een klein straaltje bloed kwam uit zijn slaap. Hij werd waarschijnlijk getroffen door een klein scherfje van een ontplofte luchtdoelgranaat. In het ziekenhuis overleed hij kort daarna, zonder bij kennis te zijn gekomen.

In Het leven gebroken van Ad de Beer en Gerrit Kobes (2002) staan de persoonlijke gegevens en geschiedenissen van Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting om het leven kwamen. Daarbij waren ook onschuldige slachtoffers, vaak nog kinderen, zoals René Klessens (Tilburg 1939 – Tilburg 1944). Op vrijdag 3 november 1944 werd een V1 die over het oostelijk stadsdeel vloog, neergehaald. Het projectiel explodeerde en stortte neer op de toenmalige Heikantsebaan. Op dat moment was René Klessens aan het spelen in de Molenbochtstraat. Waarschijnlijk werd hij getroffen door een scherf van de ontplofte luchtdoelgranaat en viel bewusteloos op straat. In het ziekenhuis overleed hij zonder bij kennis te zijn geweest. In 1995 werd op initiatief van Basisschool Loven de werkgroep René Klessensmonument opgericht met als doel de vijftien slachtoffers van oorlog en geweld in de wijk Loven blijvend te gedenken met een monument. Het object van Christien Nijland staat sinds 1996 op het Sint Willebrordplein. Zij ontwikkelde in overleg met de basisschool een lessenaar met in het bovenblad een bronzen plaquette. Buurtbewoner Rob Maayen schreef er in 1997 het boek Loven in de schaduw van oorlog en geweld over.

Bronnen

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen (Tilburg, 2002)
  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld(1997)