Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Klein Duitsland

Klein Duitsland
Klein Duitsland.jpg
Het zandpad van het buurtschap Klein Duitsland, gezien vanaf de huizen richting spoorlijn. Het pad is versierd bij gelegenheid van de Eerste H.Mis van Jo de Jong. Linksachter de dubbelwoning aan de huidige Stationstraat, waar Dorus Schepers woonde.


Bartje de Rooij en Willem Weijers hadden in 1889 samen een steenfabriek opgezet. Bartje was meer de ondernemer van de twee. Willem was de techneut. Hij wist contacten te leggen met de Duitse steenindustrie en zijn zoon Henri ging in Duitsland studeren. Het lukte Willem om enkele Duitse ingenieurs naar Udenhout te halen om hier de allermodernste oven te bouwen, die op dat moment denkbaar was. Hij bouwde in 1889 voor de Duitse ingenieurs zelfs een woning, vier onder een kap, zodat de Duitse ingenieurs eventueel met hun gezinnen voor langere tijd in Udenhout konden wonen. Het buurtschapje dat zo ontstond, waar nu het bedrijf van Hans van den Bersselaar staat, dat buurtschapje kreeg in Udenhout de naam Klein Duitsland. Daar woonden de Duitsers ingenieurs.

André Witlox is opgegroeid in Klein Duitsland. Hij heeft er over geschreven in Unentse Sprokkels 18, 2021, pagina 13 tot 25.