Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kivits, Nicolaas Johannes

Nicolaas Johannes Kivits
Kivits.jpg
Volledige namen Nicolaas Johannes Kivits
Geboortedatum 06-02-1924
Geboorteplaats Oisterwijk
Adres Bosscheweg 310
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 22-11-1944
Plaats van overlijden Schwesing-Engelsdorf (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Nicolaas Johannes Kivits (Geb. Oisterwijk 06-02-1924 – gest. Husum-Schwesing 22-11-1944), zoon van Lambertus Kivits (1899-1952) en Wilhelmina de Wit (1901-1970). Kivits was ongetrouwd. Hij overlijdt op 22-11-1944 in Schwesing-Engelsdorf.

Achtergrond en jeugd

Nicolaas Johannes Kivits wordt op 6 februari 1924 te Oisterwijk geboren als zoon van Lambertus Kivits, los werkman, en Wilhelmina de Wit. Hij heeft nog een oudere zus, Cornelia (geb.1923). Zijn ouders scheidden in 1930, in 1932 hertrouwt zijn moeder met Johannes Petrus van Gestel (1911-1959). Nicolaas blijft bij zijn moeder en stiefvader wonen. Het gezin woont vanaf 1933 op verschillende adressen in Tilburg.

Arbeidsinzet in Duitsland

In augustus 1944 werd Nicolaas gearresteerd door de Feldgendarmerie omdat hij niet in het bezit was van een Ausweis die ontheffing gaf van de Arbeitsinzet. Hij was tot die tijd ondergedoken geweest om het verplicht werken in Duitsland te ontlopen.

Nicolaas komt, via Kamp Amersfoort, terecht een buitenkamp van Neuengamme, Kamp Husum-Schwesing. Dit kamp heeft slechts drie maanden bestaan. Gedurende de herfst van 1944 hebben er in totaal 2500 mensen uit 13 landen gevangengezeten, Een grote groep gevangenen waren 588 mannen uit het dorp Putten die opgepakt waren als onderdeel van een vergeldingsactie. De gevangenen moesten in het moerassige gebied allerlei werkzaamheden ten behoeve van het Duitse leger verrichten, zoals het graven van tankgrachten Ze stonden daarbij de hele dag in het koude water. In de korte tijd overleden er tussen de 300 en 500 gevangen aan ondervoeding, mishandeling, infecties en uitputting. Nicolaas Kivits was een van de slachtoffers. Op 22 november 1944 stierf hij aan de gevolgen van dysenterie. Hij werd begraven op het Ostfriedhof in Husum.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links

Gebeurtenis