Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kesselsstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Noord
Wijknaam: Industrieterrein Kraaiven
Datum besluit: B & W 2 augustus 1962
Jaar: 1960



De straat, gelegen tussen de Gebr. Deprezstraat en de Gebr. Salastraat, lopende vanaf de Zevenheuvelenweg zuidwaarts tot de Jules de Beerstraat.


Kesselsstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

150px



Mathijs Jozef Hubertus Kessels werd geboren te Heerlen op 1 maart 1858. In 1880 richtte hij in zijn woonplaats een muziekinstrumentenbedrijf op. Kessels was ook dirigent van muziekkorpsen en componist. In 1886 verplaatste hij zijn bedrijf naar Tilburg, aanvankelijk in de Willem II-straat en later in de Langestraat. In 1897 bouwde hij samen met F.E.A.M. Hoosemans een nieuwe fabriek aan de Industriestraat. Ferdinandus Eugenius Arnoldus Marie Hoosemans, geboren te Tilburg op 5 juni 1869, was wolkoopman en later pianohandelaar van beroep. Op 11 mei 1903 richtten zij een vennootschap onder firma op, genaamd de firma M.J. H. Kessels, welke in 1908 werd omgezet in de N. V. Kessels Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten, met als statutair doel het fabriceeren en verkoopen van muziekinstrumenten, piano's daaronder begrepen, zoomede het drukken en verkoopen van muziekstukken. Kessels werd directeur.


Veel werknemers waren in deze begintijd van de fabriek afkomstig uit het toenmalige Oostenrijk-Hongarije, waar zij deze tak van industrie als huisnijverheid hadden beoefend. Kessels trok zich in 1914 uit dit bedrijf terug en stichtte tegenover de bestaande fabriek aan de Industriestraat een nieuwe fabriek, de Nationale Instrumenten Fabriek M.J.H. Kessels. Zijn oude bedrijf, nu zijn grootste concurent, maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog een enorme bloeiperiode door, waarna het bergafwaarts ging. In 1924 volgde toen de liquidatie. Het bedrijf is als N.V. Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten Konefa doorgegaan.


Kessels overleed te Tilburg op 21 december 1932. De beide fabrieken in de Industriestraat, waarvan hij de grondlegger is geweest, zijn in de eindjaren vijftig gesloopt. De naam Kessels doet ook herinneren aan de op 22 augustus 1900 in de kerk van de Noordhoek gepleegde (nooit opgehelderde) moord op de 11-jarige Marietje Kessels (geb. 23 maart 1889), dochter van bovengenoemde M.J.H. Kessels en M.A.Ph. Crijns.


Bron: Ronald Peeters, De Straten van Tilburg (1987).