Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kerkhof Goirkestraat

In 1816 liet pastoor Matthias Stals op eigen initiatief aan de noordkant van de toenmalige schuurkerk op 't Goirke een kerkhof aanleggen. Pas in 1829 werd opvolger pastoor Van de Ven meegedeeld dat het kerkhof mocht blijven. Tijdens diens pastoraat kwam de nieuwe kerk gereed en werd de schuurkerk gesloopt. De grond waarop deze stond, werd aan het kerkhof toegevoegd.

In 1882 werd de grond achter de kerk erbij betrokken. Zijn huidige vorm verkreeg het kerkhof in 1892. Rond 1900 verscheen het gietijzeren hekwerk en in 1904 werden hierop de beelden van Johannes de Doper, Sint Jozef en twee apocalyptische engelen geplaatst. Op het kerkhof bevinden zich diverse grafmonumenten, veelal van bekende Tilburgse (textiel)families, zoals De Beer, Franken, Van Roessel, Janssens, Swagemakers en Eras. In tegenstelling tot de overige begraafplaatsen in Tilburg is hier sprake van een kerkhof, omdat het al van oorsprong een ‘hof bij een kerk’ was.