Karl Marx universiteit

BalkTiu.jpg

In de nacht van 17 op 18 februari 1969, rond de klok van vier, sloop een groep van twaalf studenten met ladders, kwasten en rode menie naar de toegangspoort van de Katholieke Hogeschool Tilburg. Ze hadden de nachten daarvoor, om beurten liggend in een greppel voor het gebouw, geobserveerd op welke tijden de bewaking langskwam. Koude nachten waren het; er lag sneeuw. Na een paar weken hadden ze het schema in beeld. Om vijf uur prijkte met grote letters op de wand boven de poort van het hoofdgebouw ‘Karl Marx Universiteit’. De universiteit droeg de naam van de 19e-eeuwse Duitse grondlegger van de arbeidersbeweging, auteur van sleutelwerken als ‘Das Kapital’ en het ‘Communistisch Manifest’.

Karlmarx.jpg

Medezeggenschap

Met hun actie vroegen de studenten aandacht voor de gewenste democratisering van de universiteit, voor de eis om medezeggenschap. Dat lukte uitstekend: een paar uur later was de tekst doorgedrongen tot het landelijk nieuws. De actie leverde legendarische foto’s op, die in alle historische en nostalgische verhalen over de bezetting van de toenmalige hogeschool te zien zijn. En op de cover van de roman ‘Karl Marx Universiteit’ van Tymen Trolsky (pseudoniem van alumnus Jasper Mikkers) uit 2009.

Het kostte de hogeschool dagen en liters chemicaliën om de tekst weer te verwijderen. De daders werden gezocht, maar zijn nooit gepakt. Hun namen werden in 2013 bekend door de verschijning van het boek ‘1969, Opstand in het Zuiden’. Daarin vertelt oud-student Frans van Beek wie er met hem deel uitmaakten van de schildersbrigade. Ook onthult hij dat de actie was ‘afgekeken’ van Duitse studenten, die een jaar eerder de Wolfgang Goethe Universität in Frankfurt hadden omgedoopt tot Karl Marx Universität.

Iconische foto

De bezetting van de KHT vond pas twee maanden later plaats toen de tekst al lang weer was verwijderd. Rien Siers, fotograaf van het Tilburgs Hogeschoolblad (zie ook: Univers), maakte als een van de weinige foto’s van de geveltekst, die hij tijdens de bezetting gretig aan binnen- en buitenlandse media leverde. Het had allerlei verwarring (sneeuw in mei?) tot gevolg, die bijdroeg aan de mythe van een links en legendarisch voorjaar in universitair Tilburg.