Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Karel Deelen

Dr. Karel Allard Frederik Deelen (Druten 1862 – Tilburg 1943) studeerde in Leiden en aan de Parijse Sorbonne, en promoveerde in 1887 op het proefschrift Over lichen en Verloskundige voor de Armenpraktijk in het zuidelijke stadsdeel. Daarnaast had hij vanaf 1904 een eigen artsenpraktijk en een instituut voor röntgenonderzoek in de Fabriekstraat, in het pand dat later bekend werd als De Spoel.

Deelen was ook de eerste chirurg in Tilburg. In die hoedanigheid voerde hij tussen 1887 en 1929 operaties uit in het gasthuis (Sint Elisabeth Ziekenhuis). Deelen verrichtte vooral op het gebied der röntgenologie in Tilburg pionierswerk. Hij had ook diverse vakgerichte en maatschappelijke functies. Zo was hij voorzitter van de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, oprichter van de Vereniging ter Bestrijding der Tuberculose, voorzitter van de Sociëteit Philharmonie, medeoprichter van de Wetenschappelijke Kring Tilburg en voorzitter van het Natuurhistorisch Museum Tilburg (Natuurmuseum Brabant).