Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Onze Lieve Vrouw ter Nood (kapel)

Kapel O.L. Vrouw ter Nood
Locatie Kapelhof 6, Tilburg
Monumentstatus Rijksmonument
Architect Sjef Schijvens

In oktober 1944, toen het finale oorlogsgeweld Tilburg naderde, deden de Tilburgers een plechtige belofte. Zij beloofden ‘na de oorlog mee te helpen aan de totstandkoming van de kapel aan een der hoofdstraten onzer stad’. Na de oorlog legden de Tilburgers 137.000 gulden bij elkaar, benevens gouden en zilveren voorwerpen. Omdat bouwmaterialen schaars waren, werd in 1949 een noodkapel in de Zomerstraat in gebruik genomen. In 1964 werd de huidige kapel aan de Kapelhof, ontworpen door Sjef Schijvens, ingezegend door mgr. Wilhelmus Marinus Bekkers.

De kleurrijke glas-in-betonramen werden vervaardigd door Daan Wildschut. In de kapel ligt een gekalligrafeerd boek met de namen van 314 Tilburgers die in de oorlog stierven. Van dit boek wordt dagelijks een pagina omgeslagen. Tevens bevinden zich er een vijftiende-eeuws Madonnabeeld, geschonken door een Tilburger, en een gedenkteken ter ere van Coba Pulskens. In maart 2013 werd de kapel opgenomen op een nationale lijst met bijzondere, naoorlogse gebouwen. In 2015 kreeg het kapel de status van rijksmonument.

Externe link