Kanter, N.N. de

Fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy


N. N. de Kanter.
Lancierkazerne N N de Kanter.jpg
Type bedrijf Leerlooierij
Vestigingsadres Kazerne 132 Tilburg
Datum oprichting 1 januari 1859
Datum opheffing 1896
Eigenaars / oprichters Norbertus Nicolaas de Kanter.
  • Gerardus de Kanter (zoon).
  • Philomena de Kanter (dochter).
Opvolging Hendrika W. van Santbeek (weduwe).

Norbertus J. de Kanter (zoon uit eerder huwelijk).

Familieverbanden Zie hiernaast
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg.
Herkomst vreemd kapitaal Eigen vermogen.
Monumentstatus Rijksmonument.
Monumentnummer 35719.

Algemene omschrijving

Norbert de Kanter, leerlooier en vellenbloter van beroep, verkocht zijn wolfabriek in de Goirkestraat voor ƒ 6.000,= aan Christiaan Mommers, toen nog als wever werkzaam. In 1959 kocht De Kanter van de gemeente een gedeelte van de leegstaande Lancierkazerne aan de St. Josephstraat voor ƒ 9400,=. De vellenbloterij werd ondergebracht in het stallengedeelte met als handelsnaam N. N. de Kanter, voor de fabicage van bazaan (schapenleder) en gekleurd leder.

Vellenbloterijen vormden naast de textiel een belangrijke nijverheid. Het bloten van schapenvellen leverde zowel wol als huiden op. De huiden werden in de looierij bewerkt tot leer.

In 1896 verkocht N. N. de Kanter dit gedeelte van het complex aan Van den Bergh, waaruit vervolgens de firma BEKA Van den Bergh Krabbendam is ontstaan.


Gezinskaart


Familieverbanden

Norbert de Kanter was met zijn broer Josephus Hendrikus (Jos) de Kanter de eigenaars van de uitgeverij en boekhandel: Gebroeders De Kanter.

Broer Jos de Kanter was sinds 1838, koster van 't Goirke en daarnaast ook fabrikant van de firma De Kanter - van den Heuvel. Een wollenstoffenfabriek gelegen aan de Goirkestraat. Hij overleed op 101-jarige leeftijd te Tilburg.

Zoon Alphonsus Josephus Maria (uit 2e huwelijk) is eigenaar van het bedrijf Kanter, A.J.M. de

Opmerkingen

  • Het voormalige kazernecomplex, de huidige Lancierskazerne, diende ooit als cavaleriekazerne en dateert uit 1842. Dit is de oudst bewaarde cavaleriekazerne in Nederland. Het voormalige stallengedeelte en later de vellenbloterij van N.N. de Kanter is tegenwoordig de thuishaven van het Regionaal Archief Tilburg.
  • Op 30 april 1856 kwam de gemeente Tilburg in bezit van de cavaleriekazerne. De gemeente verkocht het complex in twee delen, het andere deel werd verkocht aan P.J. van den Bergh, die er een volderij en wollenstoffenfabriek in vestigde.


Het Geheugen van Tilburg

Bronnen

  • Tilburg Wiki
  • Adresboek Tilburg 1865
  • Regionaal Archief Tilburg
  • Tilburgse Courant