Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Joodse begraafplaats

Aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk ligt de joodse begraafplaats, waarop iets meer dan een eeuw lang alle joden uit de omgeving werden begraven, ook die uit Tilburg. Binnen de joodse gemeenschap van Tilburg groeide de behoefte aan een eigen begraafplaats. Met dat doel werd in 1821 een weiland aangekocht, vermoedelijk aan de Bredaseweg. Pas in 1847 vroeg men toestemming er een begraafplaats te vestigen, maar door allerlei perikelen binnen de joodse gemeenschap ging dit niet door.

In 1855 werd een stuk heide vlakbij de Oude Warande gekocht en in 1857 als begraafplaats in gebruik genomen. De eerste teraardebestelling was op 30 juli 1858. Op de begraafplaats aan de Delmerweg staat sinds 1936 een metaheerhuisje waarin de doden ritueel gereinigd werden. Het is in 2005 gerestaureerd. Een gedenksteen uit 1948 herinnert aan de Tilburgse en Oisterwijkse joden die in de concetratiekampen werden vermoord. Tevens liggen er enkele bijzondere graven uit 1871, 1891 en 1930. Voor alle joodse graven geldt dat ze eeuwig zijn, dus nooit geruimd mogen worden. In 2010 werd de begraafplaats opengesteld voor het publiek.