Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jongh, Hendrik de

Henk de Jongh
Foto Henk.jpeg
Volledige namen Hendrik de Jongh
Geboortedatum 06-08-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Tulpstraat 71
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Spoorwegbeambte
Overlijdensdatum 07-07-1944
Plaats van overlijden Leipzig (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Hendrik de Jongh (geb. Tilburg 06-08-1924, gest. Leipzig (DE) 07-07-1944), spoorwegbeambte. Zoon van Lambertus Willem Anna de Jongh (1888-1952) en Dina Kesteloo (1889-1981). Hij overlijdt op 07-07-1944 in Leipzig bij een bombardement.

Achtergrond en jeugd

Henk de Jongh wordt op zes augustus 1924 te Tilburg geboren als zoon van Lambertus Willem Anna de Jongh , schrijnwerker en Dina Kesteloo. Hij is heeft twee oudere zusjes en is de benjamin van het gezin. In oktober 1941 gaat Henk voor een korte tijd aan de slag op het kantoor van de Landbouw Crisis Organisatie voor Noord-Brabant in Tilburg.

Henk de Jongh en Leo Spijkers
Henk de Jongh (l) en Leo Spijkers (r) uit Tilburg, Collega's bij de Nederlandse Spoorwegen en tijdens de Arbeidsinzet in Duitsland. In het kader van de Arbeitsinzet werden zij ingedeeld bij een groep rangeerders uit Utrecht en tewerkgesteld bij de Deutsche Bundesbahn in Leipzig. Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Arbeidsinzet in Duitsland

In 1943 werkte Henk op het kantoor van de Centrale Werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. In oktober 1943 ontving hij de oproep om in Duitsland te gaan werken in het kader van de Arbeidsinzet werd hij tewerkgesteld bij de Deutsche Bundesbahn in Leipzig. Op 7 juli 1944 dropten 308 vliegtuigen van het type B-17 748 ton bommen op Leipzig en omgeving. Bij deze aanval waren naast het centraal station ook andere verkeersvoorzieningen het doelwit. Bij dit bombardement kwam Henk om het leven.

De Jongh werd begraven op het Ostfriedhof in Leipzig en in 1949 herbegraven op begraafplaats Vredehof in Tilburg. Hij ligt nu begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Monument

Plaquette
NS
Plaquette met daarop de namen van de medewerkers van de Centrale Werkplaats van de NS in Tilburg die de oorlog niet overleefden. Fotograaf: onbekend

De naam van Hendrik de Jongh staat op de NS-plaquette in de LocHal.

Gebeurtenis

Externe link