Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jongh, Hendrik de

Henk de Jongh
Foto Henk.jpeg
Volledige namen Hendrik de Jongh
Geboortedatum 06-08-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Tulpstraat 71
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Spoorwegbeambte
Overlijdensdatum 07-07-1944
Plaats van overlijden Leipzig (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Jeugd en achtergrond

Henk de Jongh werd op 6 augustus 1924 geboren als zoon Lambertus Anna de Jongh en Dina Kesteloo. Hij was de jongste in het gezin, Henk had nog twee oudere zusjes. Henk werd geboren in de Tulpstraat en groeide daar ook op.


Arbeidsinzet in Duitsland

Henk werkte bij de Nederlandse Spoorwegen. In het kader van de Arbeitseinsatz werden hij ingedeeld bij een groep rangeerders uit Utrecht en verplicht tewerkgesteld bij de Deutsche Bundesbahn in Leipzig. Op 7 juli 1944 dropten 308 vliegtuigen van het type B-17 748 ton bommen op Leipzig en omgeving. Bij deze aanval waren naast het centraal station ook andere verkeersvoorzieningen het doelwit. Een voltreffer op een laatste boog zorgde ervoor dat het dak van het dwarsperron van het hoofdstation instortte. Henk was hier werkzaam op de afdeling goederentransport. Hij werd begraven op het Ostfriedhof in Leipzig en later herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen


Tweede Wereldoorlog. Van links naar rechts Henk de Jongh en Leo Spijkers uit Tilburg, Collega's bij de Nederlandse Spoorwegen en tijdens de Arbeidsinzet in Duitsland.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 185

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Monument

NS

Gebeurtenis

Overleden aan de gevolgen van een geallieerd bombardement tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.